Borttappat bagage? Så får du ersättning från flygbolaget – och vad som avgör summan
Nyheter24 har pratat med Nora Shoki på ECC Sverige som reder ut vad som gäller borttappat bagage. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Borttappat bagage? Då har du rätt till ersättning på upp till 16 000 kronor

Att flyga är ett smidigt sätt att resa på men det händer att flygplatsen slarvar bort ens incheckade bagage. Och om man har riktigt otur så dyker aldrig resväskan upp igen. Det här har du rätt till i ersättning vid försenat eller borttappat bagage.


Försenat bagage kan bli ett stort problem när man är ute och reser – även om det bara handlar om några dagar. I värsta fall så dyker resväskan aldrig upp och ens egendom går förlorad. Men visste du att du har rätt till ersättning – även vid försenat bagage?

Nyheter24 har pratat med Nora Shoki, verksamhetsledare på ECC Sverige, som reder ut vad som gäller.

Rätt att kräva ersättning vid försening

Som passagerare har man rätt att kräva ersättning från det utförande flygbolaget om ens bagage blir försenat. 

– En individuell bedömningen behöver göras i varje enskilt ärende, men hur mycket ersättning man har rätt till beror på hur stor skada passageraren lidit på grund av det försenade bagaget, säger hon.

Om man råkar ut för att bagaget inte dyker upp vid ankomst rekommenderar Nora Shoki att man kontaktar flygbolaget så snart som möjligt, för att få information om vart bagaget befinner sig och när de kan tänkas komma fram. 

– Om ens bagage är försenat behöver man klaga och ställa krav till det utförande flygbolaget så snart som möjligt. Man ska reklamera inom 21 dagar från det att man fick tillbaka bagaget, förklarar hon.

Försenat flyg? Då har du rätt till ersättning på upp till 16 000 kronor

Viktigt: Begränsa dina kostnader 

Om bagaget försvinner helt och aldrig dyker upp igen, hur gör man då?

– Ett bagage räknas som försvunnet om det gått mer än 21 dagar eller om flygbolaget erkänner att det är försvunnet. På samma sätt som vid ett försenat bagage, ska man ställa krav till flygbolaget så snart som möjligt, säger hon.

Flygbolagets skadeståndsansvar för försenat bagage är begränsat till 1 288 SDR (vilket motsvarar cirka 16 702 svenska kronor eller 1596 EUR) per passagerare. Nora Shoki understryker att det är viktigt att komma ihåg att man bör begränsa sina kostnader, det vill säga inte köpa fler saker än det som är nödvändigt undertiden bagaget är försvunnet. 

– Ofta erbjuder flygbolag bara 50 procent i ersättning för kläder man behövt köpa när bagaget varit försenat. Det beror på att man troligtvis kommer att ha användning för kläderna när man kommer hem, säger hon.

Sjuk på semesterresan? • Då har du rätt till ersättning – dyra misstaget många gör

Om flygbolaget vägrar dig ersättning

Om flygbolaget helt och hållet nekar ersättning för försenat eller försvunnet bagage kan man anmäla händelsen till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN). 

– Ett tips är också att man kan kontakta ens försäkringsbolag för att undersöka om man kan få ersättning för bagaget via dem. Om man betalat resan med kort kan man även ha en extra reseförsäkring via sin kortutgivare, så ett tips är även att kontakta dem, säger Nora Shoki.

Då får du INTE ersättning

Flygbolaget behöver inte betala ut ersättning om det gjort allt som rimligen kan begäras för att undvika att passageraren skulle drabbas av kostnader. Flygbolag behöver inte heller betala ut ersättning om de kan bevisa att det är passageraren som själv orsakat att bagaget försenats eller försvunnit. 

– Det finns dock inte några bestämda situationer där flygbolaget alltid går fria från ansvar, säger hon.

Nya säkerhetskontrollen på Arlanda: Det här gäller för dig som ska resa

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!