Så här blir svampsäsongen.
Så här blir svampsäsongen. - Foto: Illustration Nyheter24

Så blir årets svampsäsong – experten: "Sådana här mängder"

Nu är årets svampsäsong officiellt igång. En regnig och fuktig sommar brukar lägga grunden för en perfekt svamphöst. Vad ser du mest framemot att plocka under hösten?


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Hösten är snart här, vilket innebär att svampsäsongen är igång. I ett inslag i TV4 Nyheterna berättade svampexperten Theresia Lückner om årets förutsättningar för en lyckad svampsäsong.

– I nuläget ser det jättebra ut, säger Theresia Lückner till TV4 Nyheterna.

Mycket svamp just nu

Theresia Lückner berättar att hon varit ute och plockat svamp under föregående helg och att skogen i norra Bohuslän just nu är full av bland annat Karljohansvamp, blodsopp och, mångas favorit, kantareller.

Att kantareller finns att hitta just nu är inget konstigt, då de ofta brukar kunna hittas från och med midsommar. Men att så mycket svamp redan nu är tillgänglig i så stora mängder är dock ovanligare.

– Att det kommer sådana här mängder, är tidigt, säger Theresia Lückner till TV4 Nyheterna.

Förutsättningarna goda för bra svampsäsong

Theresia fortsätter sedan att förklara att en gynnsam svampsäsong kräver fortsatt regn, samtidigt som en viss mängd sol också är viktig.

– Andra år har det varit så att det har varit ganska mycket fukt och det har kommit en del svamp men sen så kommer torkan, och då försvinner det mesta utav svampen, säger Theresia Lückner till TV4 Nyheterna.

Läs mer: Så ser du skillnad på kantarell och den oätliga svampen – enligt experten

/