Därför äter hundar bajs.
Därför äter hundar bajs. - Foto: Illustration Nyheter24

Därför äter din hund bajs: "Kan finnas virus"

Många är hundägarna som under promenad med sin hund fått bevittna sin annars så gulliga och fina hund helt plötsligt äta bajs. Men vad ligger egentligen bakom detta beteendet hos våra fyrbenta vänner?


Att hunden, människans bästa vän gör många saker som vi människor finner motbjudande är normalt. Helt plötsligt rullar sig hunden i något oidentifierat kadaver ute under morgonpromenaden eller så har den helt plötsligt något oidentifierat ben, som den hittat i ett dike, i munnen. Men det som för många är det äckligaste när deras vanligtvis så gulliga och fina hund plötsligt äter bajs. Antingen sitt eget, eller någon annans. Men vad beror det på?

Från växtätare – inga konstigheter

Om din hund äter bajs från växtätare, som hästar, harar eller kor är det inget konstigt. Växtätande djurs bajs innehåller fibrer och mikroorganismer som hundar, och andra köttätare behöver, skriver Härliga Hund.

Om din hund äter sitt eget bajs

Äter din hund däremot sin egen avföring eller bajs från andra köttätande djur, kan det var en signal på att något inte står riktigt rätt till. Exempelvis brist på proteiner eller något annat näringsämne. Testa att ge din hund färskfoder under en period istället för torrfoder och se om problemet går över, skriver Härliga hund. 

Om din hund fortsätter äta bajs kan du ta kontakt med veterinär för att reda ut att inget allvarligare orsakar beteendet.

– Det är ju inte superfarligt alltid med bajs men precis som med allting annat så innehåller ju bajs restprodukter och det kan finnas virus och sånt och olika typer av bakterier som hunden inte är van vid. Får dom i sig det kan det ställa till störningar i tarmfloran och vissa virus är farligare än andra, säger Åsa Rising, chefsveterinär vid Anicura Kumla djursjukhus till Sveriges Radio.

Läs mer: Det här MÅSTE du ha hemma till din hund – när olyckan är framme: ”Kan förhindra…"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!