Genrebilder.
Genrebilder. - Foto: Fredrik Sandberg/Isabell Höjman/TT

Patient dog på trottoar – sjukhus kritiseras för otillräcklig övervakning

Sjukhuset i Sundsvall har blivit kritiserade av Ivo för att ha brister i både tillsyn och övervakning. Detta efter att en sjuk patient lämnade sin avdelning och dog på trottoaren utanför sjukhuset.


En närstående till en cancersjuk patient har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Klagomålet gäller tillsyn av patient och information till närstående, vilket även Siren rapporterat om.

Lämnade sjuhuset utan sin syrgas 

Personalen på Sundsvalls sjukhus ska ha missat när patienten, som hade palliativ vård och syrgas, lämnade sitt rum och avdelningen. Mannen hade vårdats drygt en vecka när han lämnade sjukhuset utan syrgas och ramlade.

Kvinna misstänks ha tänt eld på sjukhussäng – 24 patienter evakuerade

Enligt patientens journaler hade han andningssvårigheter vid ansträngning och om han tog av sig syrgasgrimman. Den sjuka mannen dog på trottoaren utanför sjukhuset.

Flera brister i övervakningen

Efter att Inspektionen för vård och omsorg utrett klagomålet kunde de konstatera flera brister i både tillsyn, övervakning och riskbedömning av patienten.

Man valde även aktivt att inte göra någon livsuppehållande behandling på mannen, ett beslut som Ivo menar inte skett i enlighet med gällande regelverk.

67-årig man vägde endast 36 kilo när han dog – Ivo kritiserar kommunens läkare

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!