Flera kliniker erbjuder "Lemon bottle" trots varning om hälsorisker.
Flera kliniker erbjuder "Lemon bottle" trots varning om hälsorisker. - Foto: Elena Vagengeym/Alamy skinologist_mcr/tiktok

Skönhetsingreppet "Lemon bottle" får skarp kritik: "Avråder starkt"

Under den senaste tiden har ett nytt skönhetsingrepp blivit viralt världen över. Produkten kallas "Lemon bottle"och kan medföra allvarliga skador, menar Läkemedelsverket.


Att klippa och klistra i sitt utseende är ingenting ovanligt idag. Så fort ett ingrepp går ur tiden verkar det finnas en ny trend som skönhetsintresserade personer följer. Den senaste nyheten är en produkt som kallas "Lemon bottle". Ingreppet har spridits över sociala medier som en löpeld och redan har en mängd skönhetssalonger valt att erbjuda citrondropparna till sina kunder, trots att ingreppet medför stora hälsorisker. 

Experter varnar: De här skönhetsprodukterna ger dig allergi

Farliga skönhetsingreppet som blivit viralt

Lemon bottle marknadsförs med lovord om att produkten smälter bort fett, och kan injiceras med spruta på flera ställen på kroppen. Ingreppet är däremot inte testat av läkare och är därmed inte godkänt varken som läkemedel eller som en CE-märkt medicinteknisk produkt. Att inte leva upp till dessa krav innebär också att produkten inte är steril. Läkemedlet är därför farligt att injicera, och kan medföra allvarliga skador.

– Läkemedelsverket avråder starkt från att injicera någonting som inte följer reglerna. Risken är stor att resultatet inte blir som önskat. Du som patient skulle också kunna få en infektion eller en allvarlig allergisk reaktion, säger Elin Maria Bergsten, utredare vid Läkemedelsverket.

Bergsten förklarar också att den som utför skönhetsingrepp måste vara legitimerad läkare, tandläkare eller sjuksköterska. Kliniker som erbjuder skönhetsingrepp måste leva upp till krav om patientsäkerhet lika mycket som hälso- och sjukvården. 

En klinik som innan Läkemedelsverkets uttalande sålt Lemon bottle- behandlingar till sina kunder hävdar att den är ofarlig i ett telefonsamtal till P3 Nyheter.

–Jag vet att det varit jättemycket debatter, men nej det är godkänt och det är inget farligt, säger ägaren till skönhetskliniken i telefon till P3 Nyheter.

Influencern opererade benen längre – nu ångrar hon sig

Konsumentverket: Reklam för skönhetsingrepp kan vara olagligt

7 svenska kändisar som opererat sina rumpor: "Jag ångrar mig"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!