Spotify vill flytta sin verksamhet utomlands.
Spotify vill flytta sin verksamhet utomlands. - Foto: Kallestad, Gorm Henrik Montgomery/TT​​

Spotify vill att anställda ska jobba på nätterna – flyttar från Sverige

Spotify fick nej på sin ansökan till Arbetsmiljöverket om att låta sin personal arbeta under natten. För att protestera mot beslutet har bolaget både planer på att överklaga utslaget och flytta verksamheten utomlands.


I januari 2023 ansökte Spotify om tillstånd hos Arbetsmiljöverket att få låta personalen fortsätta jobba under natten, rapporterarBreakit. Anledningen var att deras anställda skulle kunna vara på plats i beredskap eller vid särskilda händelser. Arbetsmiljöverket sa nej till musikbolagets förfrågan och Spotify är inte helt nöjda med svaret. Som lösning på problemet vill bolaget nu flytta sin verksamhet utomlands, för att kringgå Arbetsmiljöverkets regelverk. 

Bandet som lurade Spotify – tjänade hundratusentals kronor

Spotify kan flytta verksamheten utomlands

Efter att Arbetsmiljöverket nekade ansökan valde Spotify att överklaga beslutet, men utan lycka. Myndigheten bad Spotify istället att sluta med nattarbete och börja teckna kollektivavtal. Nu planerar företaget att överklaga beslutet ännu en gång, men också eventuellt flytta delar av verksamheten utomlands. 

– Jag tror att alternativet för oss, tyvärr, är att troligtvis behöva lägga en del av on call-servicen i andra territorium, säger VD:n Daniel Ek till personalen enligt Breakit

Ek är tydlig med att det inte är vad företaget vill, utan det får bli en nödlösning om de inte lyckas bestrida Arbetsmiljöverkets krav. 

– Vi vill inte göra det, för att vara väldigt tydlig, och vi kommer att bestrida det här så långt vi kan.

Spotify vinnare på Wall Street

Spotify tar bort ännu en låt – misstänkt fusk

Så fungerar fusket med Spotify

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!