En ny rapport från Jordbruks- och livsmedelsverket visar hur mycket vi kommer få äta om kriget eller krisen kommer.
En ny rapport från Jordbruks- och livsmedelsverket visar hur mycket vi kommer få äta om kriget eller krisen kommer. - Foto: Tim Aro/SvD/TT Chris Anderson/TT

Så lite får du äta om kriget eller krisen kommer: ”Brist"

En ny rapport från Jordbruks- och livsmedelsverket visar hur mycket varje svensk får äta om kriget kommer. Nyheter24 har sammanställt hur mycket.


I Sverige importerar vi mycket mat från andra delar av världen. Om landet skulle drabbas av en störd import hade vi förlorat många av de livsmedel som vanligtvis syns på hyllorna i matbutikerna. Trots detta visar en ny rapport från Jordbruks- och livsmedelsverket att Sverige skulle klara sig på den mat som produceras inrikes, förutsatt att man delar lika. 

Här är maten du ska ha hemma vid kris eller krig

Maten räcker – om vi fördelar den rättvist

För att alla i Sverige ska gå mätta krävs det alltså att maten fördelas rättvist. Johan Loberg, beredskapshandläggare på Jordbruksverket, menar att en del matvaror kan försvinna om Sverige utsätts för krig. 

– Det riskerar att bli brist på kylvaror, färskvaror och det som vi har i frysen. Men maten räcker om vi räknar på kilokalorier per person, säger Loberg till Sveriges radio.

Rapporten visar nämligen att varje person ska få tretusen kilokalorier per dag. Det är en siffra som både täcker dagsbehovet och tar höjd i matsvinn, men maten måste ha lång hållbarhet. 

– Det vi har mycket av i Sverige är ju spannmål. Man kan göra gryn av den och mala den till mjöl och baka. Det går ju att göra pasta också, säger Loberg till Sveriges radio.

Matransoner under andra världskriget

Under andra världskriget var matransonering en vardag för svenskarna. Då tilldelades man papperskuponger för sin ranson av specifika matvaror. Det handlade exempelvis om socker, margarin och kaffe. 

Rapporten från Jord- och livsmedelsverket föreslår inte hur en ny ransonering konkret borde gå till, men principen borde vara kalori per person och inte specifika varor som tidigare. 

Detta är din plikt – om kriget kommer till Sverige

Spara hundralappar på mat varje månad – med 5 enkla knep: ”Shoppa smart”

Det ska du undvika när du jämför matpriser – experten: "Lönar sig att..."

/
/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!