Det vita snuset gör succé i USA men skapar också debatt.
Det vita snuset gör succé i USA men skapar också debatt. - Foto: Oleksandr Shatyrov/Alamy/STELLA Pictures & Paul Wennerholm/TT.

Det vita snuset exploderar i USA

Det tobaksfria snuset, även kallat det vita snuset, har gått från att varit en okänd svensk företeelse till en omdiskuterad fråga bland politikerna i USA.


Det vita snuset har tagit sig till USA och in i politiken. Demokrater och republikaner har vitt skilda åsikter om produkten, som enligt SVT Nyheter blivit något av en trend i USA.

Vitt snus hotat – Sverige "missade" möte med EU

285 miljoner dosor till USA

Det vita snusets popularitet i landet tycks ha sitt ursprung i Tiktok-videos där de tobaksfria snuset använts friskt och även marknadsförts. Under år 2023 fraktade ett svenskt företag cirka 285 miljoner dosor med vitt snus över Atlanten – vilket är en ökning på 62 procent från året innan. 

Politikerna däremot använder snuset som en symbolfråga – särskilt republikanerna vill "peka ut demokraterna som ett parti som inte behandlar folk som vuxna" enligt USA-kännaren Andreas Utterström som SVT pratat med. 

Ica-butiker slarvar med snusköp - kollar inte ålder

Det vita snuset har blivit en symbolfråga 

En uppmaning från den amerikanska senatorn Chuck Schumer har varit att amerikanska myndigheter bör undersöka hur det vita snuset marknadsförs till unga. 

USA-kännaren Utterström menar att snuset egentligen är en liten fråga, men har desto större betydelse för hur de olika politiska sidorna vill representeras. 

–På det stora hela är det här en pyttefråga. Men det är väldigt bra för ett politiskt parti att hitta en symbolfråga, säger han till SVT. 

Läs fler nyheter om snus från Nyheter24 här: 

Fröken Snusk anmäld – marknadsför snus till barn

Så lurar "plupp-styrkan" dig när du köper vitt snus

Det vita snuset skapar debatt i USA. Foto: Paul Wennerholm/TT.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!