Stormen Babet har gjort badstranden Knäbäckshusen farlig att vistas på.
Stormen Babet har gjort badstranden Knäbäckshusen farlig att vistas på. - Foto: Johan Nilsson/TT

Sveriges vackraste strand stängs ner – farlig att vistas på

Sveriges vackraste strand, Knäbäckshusen i Simrishamn, drabbades hårt av stormen Babet under hösten. Nu meddelar kommunen att stranden är farlig och kommer hållas stängd under sommaren 2024.


Under sommaren brukar Skånes stränder vara fullsmockade med badsugna semestersvenskar. Framröstad som Sveriges vackraste badstrand 2023 är Knäbäckshusen kanske det mest populära resmålet. 

Nu kommer det däremot ett tråkigt besked för alla badälskare, stranden kommer nämligen inte vara öppen för besökare under sommaren 2024. Anledningen är stormen Babet, som gjort stranden farlig att vistas på.

Farorna du måste känna till innan hunden badar – kan vara livsfarligt

Därför är badstranden Knäbäckshusen farlig att besöka 

Knäbäckshusen blev hårt drabbad av stormen. Trappan som leder till stranden är förstörd och naturen bakom stranden rasar ner på stranden. Linda Larsson, Enhetscef för offentliga miljöer i Simrishamns kommun, förklarade i en intervju med P4 Kristianstad varför platsen är farlig.  

– Det är ju rasrisken. Den här branten rasar ju hela tiden och vi har ju träd som trillar i den. Ju mer man rör sig vid rasbranten, desto snabbare går förloppet och mer händer. Om man lämna stranden ifred under en period, över sommaren till exempel, utan att man rör sig där, så får växtligheten en möjlighet att binda marken. Då minskar risken för ras och det blir lättare att bygga en trappa till sommaren 2025, vilket vi hoppas på att kunna göra. 

Trappan vid Knäbäckshusen. Foto: Johan Nilsson/TT

Sex viktiga val för klimatet

Det ska du absolut INTE göra vid en drunkningsolycka

Här är det förbjudet att bada för dig som har tatueringar

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!