Kronofogden säljer 667 000 burkar energidryck.
Kronofogden säljer 667 000 burkar energidryck. - Foto: Anders Wiklund/TT Jessica Gow/ TT

Därför säljer Kronofogden 667 000 burkar energidryck på auktion

Kronofogden har sålt 667 000 burkar energidryck på en auktion. Burkarna är en del av totalt 1, 2 miljoner energidrycker som svenska staten ska sälja. Anledningen handlar om ett österrikiskt brottsmål.


I onsdags såldes 667 000 burkar energidryck på en exekutiv auktion hos Kronofogden, rapporterar Göteborgsposten. Burkarna är en del av totalt 1, 2 miljoner energidrycker som ska säljas av den svenska staten. Märket är österrikiskt, heter "Panther king" och tillhör ett österrikiskt brottsmål, enligt Kronofogden. 

Skuldsatt? Så tar du dig ur din ekonomiska knipa

"En utredning som fortfarande pågår"

Kronofogden är auktionsförrättare åt den österrikiska domstolen i det här fallet. 

Exakt vad brottet gäller kan inte Kronofogden berätta, men burkarna är en del av en brottsutredning. Den österrikiska domstolen har involverat Sverige genom en frysning, vilket innebär att man ber om hjälp hos en annan EU-medlem, för att se till att godset inte förstörs eller flyttas. På det viset har Sverige, och mer specifikt Kronofogden, fått över en miljon burkar i sitt knä. 

Malin Kühn, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet (Rio), berättar att brottsmålet är sekretessbelagt på grund av den internationella aspekten.  

– Alla internationella ärenden som frysning hamnar hos oss. I det här fallet vill de vara säkra att godset och målsägandes rätt säkras i en utredning som fortfarande pågår, säger Kühn till GP.

Österrike har tagit hjälp av Sverige genom en EU-frysning. Foto: Janerik Henriksson/TT


Så mycket säljs energidrycken för

Den österrikiska domstolen vill nu sälja burkarna, med motiveringen att det både är opraktiskt att lagra så mycket burkar, men också att drycken har ett bäst före datum som närmar sig. 

Efter auktionen i onsdags kunde Kronofogden meddela att en del av burkarna redan är sålda. Tillsammans såldes 232 pallar, vilket motsvarar 667 000 burkar, för 930 000 kronor. 

Pengarna kommer tillhöra både Sverige och Österrikes statskassa, meddelar Maria Becht från Kronofogden till GP

Sambo? Så påverkas du om din partner har skulder hos Kronofogden

Kronofogden: Rekordbeloppet ökar med miljoner varje dag

Här bor de med mest skulder hos Kronofogden: "En ond spiral"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Asienbörser backar rejält

Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.

Polis sköt när man greps efter mordförsök

2 timmar sedan
Sent på måndagskvällen fick polisen larm från ett socialt boende i Upplands Väsby norr om Stockholm om en man som betedde sig hotfullt.