Arkivbild.
Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Håkon Mosvold Larsen/TT

Då ska du ALDRIG vattna din krukväxt

Flera växter uppskattar att bli omplanterade på våren. Av reflex brukar man vattna sin krukväxt direkt efter, men det borde du sluta med. Här får du veta varför.


Våren är här och det är dags att ruska liv i sina vintertrötta plantor. Efter en lång vinter med lite solljus finns risken att ens plantor hemma blivit både gula, bladlösa och ledsna.

Här är tulpanen som är svårast att hålla vid liv

Så väcker du liv i dina vintertrötta krukväxter

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur man ruskar liv i sina palettblad efter en lång vinter. Enligt växtexperten Hans Jensen ska man bland annat ställa dem i söderläge och klippa ner växterna ordentligt.

– Palettblad kan växa kraftigt och bli väldigt höga, men svaga. Därför är det en bra ide att klippa ner dem kraftigt efter vintern. Man kan klippa ner dem så mycket att de bara har något bladpar kvar på varje gren, säger Jensen till Nyheter24.

Efter man klippt ner sina paletblad kommer de växa upp starkare och tätare.

Även växten monstera kan få en del skavanker efter vintern. De kan bland annat bli trötta och få gula blad. Vill man väcka nytt liv i sina monsteror efter vintern rekommenderar Jensen att man planterar om dem tidigt på våren, för att de ska få nya friska skott.

Växtexperten tipsar: Då ska du plantera om dina monsteror efter vintern

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Plantera om dina krukväxter

Flera växter uppskattar att bli omplanterade på våren. En omplantering innebär att växten får en större kruka och mer utrymme och växa på och tillgång till frisk näringsrik jord som ger den möjlighet att växa och samla kraft.

Men det finns ett misstag flera gör vid omplantering av sina krukväxter, vilket även Land skrivit om.

Så blir du av med ohyra på dina palettblad – växtexperten tipsar

Då ska du inte vattna din krukväxt

Det är nämligen att vattna dem direkt efter omplantering. Att vattna sin krukväxt direkt efter omplantering kan göra att den nya jorden blir blöt, kall och som en lerig klump. Rötterna kommer vänta med att söka sig utåt och istället suga åt sig fukten till den gamla rotklumpen.

Det man istället kan göra är att vattna igenom sin planta ordentligt dagen innan man planterar om den. Sedan vänta i två dagar med att vattna växten efter omplantering.

På så sätt kommer fukten från den gamla rotklumpen att söka sig ut i det nya jordlagret och rötterna kommer följa efter i jakt på näring, skriver Land.

Så får du dina palettblad att hålla formen – enligt experten

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!