Så vet du att din brandvarnare fungerar.
Så vet du att din brandvarnare fungerar. - Foto: Johan Nilsson/TT Erik Mårtensson / TT

Vanliga brandvarnaren återkallas: "Förödande"

Brandvarnaren X2 Smoke finns i tusentals svenska hem, men det går inte att garantera att den fungerar vid brand. Nu kräver Boverket att brandvarnaren återkallas och slutas säljas på grund av de livsfarliga bristerna.


Livsviktiga tipsen för att brandvarnaren ska fungera:

  • Brandvarnarna ska vara CE-märkt. Att produkten är CE-märkt är ett intyg på att produkten har nått upp till de nödvändiga kraven för att få säljas inom EU.
  • Se till att testa din brandvarnare en gång i månaden, när du satt upp en ny, efter att du bytt batteri, när du varit bortrest, när du gjort rent den och på brandvarnardagen en 1 december.
  • Se till att alltid ha ett extra batteri hemma för att snabbt kunna byta när batteri-varningen kommer.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.


En brandvarnare i hemmet är viktigt för att snabbt upptäcka en brand, men det gäller att välja rätt. Den vanliga brandvarnaren X2 Smoke kritiseras nämligen för att den saknar både godkännande och dokumentation för att få säljas. 

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

"Då brinner man inne"

Ieva Kisieliute, jurist på Boverket, har ansvarat för X2 Smoke-ärendet. Hon menar att brandvarnaren i värsta fall kan medföra en livsfara för de som köpt produkten. 

– Det kan hända att det brinner och att det inte piper. Då brinner man inne. Det är det värsta som kan hända, och man ska alltid utgå från det värsta när man gör riskbedömningar, säger Kisieliute till Göteborgs-Posten

Boverket kräver nu att X2 Smoke både ska sluta säljas och återkallas på grund av bristerna. De menar att bristerna inte kan åtgärdas i efterhand, eftersom felen har en "mycket hög" allvarlighetsgrad. 

– Dokumentationen är en förutsättning för att utgå från att samtliga exemplar av produkten funkar lika bra. Nu vet vi inte vad den har för grundprestanda, och vi vet inte heller om den håller en jämn kvalitet. Det kan få förödande konsekvenser i händelse av brand, säger Kisieliute till GP.

Det är viktigt att köpa en brandvarnare som är testad och godkänd. Foto: Claudio Bresciani/TT


Misstagen att undvika när du skriver testamente – gör det ogiltigt

Tillverkarens försvar: "Multisensor"

Mattias Jonsson, VD på X2 Wireless, har svarat på Boverkets kritik. Han förklarar att X2 Smoke inte enbart är en en brandvarnare, utan en multisensor. Enligt Jonsson behöver en multisensor inte vara registrerad som en brandvarnare, och därför behöver X2 Smoke inte ha den dokumentation som Boverket kräver. 

– Multisensorn X2 Smoke får vi sälja hur mycket vi, säger Jonsson till GP

När Jonsson får frågan om detta verkligen stämmer med tanke på Boverkets krav på återkallelse, svarar han:

– Om vi säljer och marknadsför den som en ren brandvarnare ja, men vi säljer den som en multisensor. 

Tjuv bröt sig in hos 87-åring – jagades ut

Här är bedragarnas favoritoffer: "Värst utsatta"

Ica-kund tvingades köpa godis för 1 700 kronor: "Skämdes"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!