Bilderna är genrebilder och har inget med artikeln att göra.
Bilderna är genrebilder och har inget med artikeln att göra. - Foto: Silvia Izquierdo/Thomas Oneborg/SvD/TT

Här är raserna hundtränaren aldrig skulle köpa: "De är elaka"

Att välja hundras bör göras med omsorg, det tycker i alla fall hundtränaren Jess. I ett klipp på Tiktok med över 8 miljoner visningar listar hon tre hundraser hon själv aldrig skulle köpa.
– Det säger nästan sig självt, men det här är inte en hund, det är en maskin.


Går du i tankarna att köpa hund? Då är det en bra idé att göra lite efterforskningar kring vilka raser som passar dig och din tillvaro bäst.

Men åsikterna kring vilka hundtyper som passar i vilka hushåll delar experterna. 

I en intervju med Nyheter24 har hundpsykologen Kicki Fellstenius delat med sig av sina tankar i frågan, och mer specifikt vilka hundraser hon inte rekommenderar till barnfamiljer.

– Livssituationen och förutsättningarna varierar ju mellan olika barnfamiljer men generellt så rekommenderar jag inte en hundtyp med allt för mycket vakt eftersom de flesta barnfamiljer har andra barn och familjer på besök regelbundet.

Men det är inte bara hundens psyke som är viktigt. Läs mer om vilka hundraser som inte passar barnfamiljer här.

Hundtränaren Jess: "Det är inte en familjehund"

En annan som tyckt till i frågan om hundraser är hundtränaren Jess, som delar med sig av hundrelaterat innehåll till sina 29 000 följare på Tiktok. 

I ett klipp med 8,3 miljoner visningar listar hon tre raser hon själv aldrig skulle köpa, i egenskap av någon som jobbar i hundträningsbranschen. 

– Jag börjar starkt med nummer ett, en Shih tzu. Och då tänker de flesta "Varför? De är så små och fluffiga och söta". Men de är elaka, de vill ha blod och så är det med den saken. De avlades fram för att beskydda, så det är därför de är som de är.

– Nummer två är Malinois. Det säger nästan sig självt, men det här är inte en hund, det är en maskin. Det finns en anledning till att militären och polisen använder dem, det är inte en familjehund eller hushund. Och jag har inte 47 timmar om dygnet att träna en hund eller jobba med en hund, vilket praktiskt taget är vad de behöver.

– Och slutligen nummer tre: vilken doodle som helst. Det spelar ingen roll vilken sort det är, jag vill inte ha något att göra med en doodle. De kommer med många beteendestörningar, och nu mixar vi vad som helst med pudlar för att göra nya slags doodles.

Hon avslutar med att säga att inte alla doodles kan placeras i det här facket, hon har stött på trevliga doodles också. 

Topp 10: Här är hundraserna som är mest osmarta – lär sig långsammast

Sugen på hund? Här är raserna som är absolut DYRAST att äga

Följarna ryter ifrån: "Hatet är galet"

Klippet har fått drygt 18 000 kommentarer, och det är inte alla som delar Jess bild av hundraserna. Flera vände sig till kommentarsfältet för att få vädra sina åsikter.

"Visste att du skulle säga doodle. Har tre stycken och det är de bästa och smartaste hundarna vi någonsin haft. Hatet är galet", skriver en följare.

"Shih Tzu??? På riktigt? Jag har haft dem i 30 år. Har aldrig träffat en elak Shih Tzu", skriver en annan.

"Shih Tzun är framavlad för att vara en sällskapshund. Jag har aldrig träffat en som är elak", skriver en tredje – som får svar av Jess i en vändande kommentar:

"Jag pratade med en kvinna i förra veckan som försökte omplacera sin för att den hade bitit hennes sons ansikte så illa att han behövde plastikopereras. Hon var säkert dramatisk, men den bet i alla fall."

Foto: Tiktok

Här är vårens stora faror för hunden – gör ALDRIG det här mot din vovve

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kursras för Trump-aktien

Storbråk i parlament: Ledamot slogs i huvudet

Handgemäng har brutit ut i Georgiens parlament. Bråket handlar om ett kontroversiellt lagförslag, som innebär att medier och organisationer med utländska kopplingar skulle kunna stämplas som att driva "främmande makts intressen".

Starkare detaljhandel än väntat i USA

Försäljningen inom den amerikanska detaljhandeln steg med 0,7 procent i mars jämfört med månaden före. Det var starkare än väntat.

Fångar trakasseras av kriminalvårdare

Kriminalvårdare på Skänneingeanstalten vittnar om att övervåld, förnedring och trakasserier används mot interner av en grupp kriminalvårdare, visar en granskning Sveriges Radios Kaliber har gjort.

Utredare: Slopa tillstånd för kameraövervakning

Det ska bli enklare att kameraövervaka. För kommuner, regioner och myndigheter ska det inte behövas tillstånd alls, föreslår utredaren.

FBI inleder utredning av brokollaps

USA:s federala polismyndighet FBI har inlett en brottsutredning efter den dödliga brokollapsen i Baltimore.