Här är de som riskerar att bli mest skuldsatta.
Här är de som riskerar att bli mest skuldsatta. - Foto: Henrik Montgomery/TT Martina Holmberg / TT

Här är de som riskerar att bli mest skuldsatta

Unga vuxna riskerar att bli skuldsatta tidigt i livet, det visar en ny forskningsstudie från Lunds universitet. Allt fler misslyckas nämligen med sin privatekonomi och tvingas ta lån som leder till stora skulder.


Enligt en ny enkätstudie har allt fler unga svenskar problem med sin ekonomi. Många har svårt att förstå grundläggande ekonomiska begrepp, och det har blivit vanligare att bli skuldsatt tidigt i livet. 

I studien deltog 2050 unga vuxna i åldrarna 18 till 29. 

Steg för steg – så går det till när din skuld hamnar hos Kronofogden

Unga svenskar har problem med ekonomin

Henrik Levinsson, psykologiforskare vid Lunds universitet, berättar i ett pressmeddelande att frågorna om ekonomiska begrepp inte var avancerade, men ändå uppfattades som svåra av deltagarna i studien.  

– Trots att frågorna var mycket grundläggande svarade endast 20 procent rätt på samtliga. Drygt 20 procent svarade fel på alla. Endast en tredjedel svarade rätt på frågan om inflation, säger han i pressmeddelandet.

I studien svarade hälften av deltagarna att de hade problem med sin ekonomi, och en fjärdedel hade också redan konsumtionslån. Det visade sig också att tio procent av deltagarna försökt ta hjälp genom den kommunala budget- och rådgivningen. 

Henrik Levinsson menar att ungas okunskap varit ett problem länge, men att kunskapsbristen hos unga är ännu mer alarmerande i dag när man enkelt kan ta SMS- eller blanco-lån. 

Allt fler unga vuxna har problem med sin ekonomi. Foto: Jessica Gow/TT

Allt fler skuldsatta döda – så ska du göra som anhörig

"Risken för skuldsättning tidigt i livet"

I samband med studien vill Henrik Levinsson också poängtera att man behöver prata mer om ekonomi med unga personer, men också i samhället i helhet. 

– Det är högst angeläget att vi börjar prata mer om den ”ekonomiska hälsan” samt om hur risken för överskuldsättning tidigt i livet kan minska. Inte minst har skolan en central roll i att få in mer undervisning om privatekonomi. Frågan är högaktuell och något som lyfts både nationellt och internationellt.

Läs mer nyheter från Nyheter24 här:

Chimis miljonskuld till skattebetalarna – som de vägrar kommentera

Det här är försäkringsbedrägeri – missen kan ge fängelse

Så många ansöker om skuldsanering hos Kronofogden: ”Oroande”

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!