Det svenska bolaget Chimi har en skuld på 14 miljoner till Skatteverket.
Det svenska bolaget Chimi har en skuld på 14 miljoner till Skatteverket. - Foto: Claudio Bresciani/TT STELLA Pictures

Chimis miljonskuld till skattebetalarna – som de vägrar kommentera

Chimi eyewear har tagit Sveriges modescen med storm, men bakom den glittrande fasaden finns miljoner i obetalda skulder till Sveriges skattebetalare. Nyheter24 har sökt Chimi för att få svar.


Det svenska solglasögonmärket Chimi eyewear syns i influencerkretsar med dyra prislappar, men en ny granskning av Breakit visar att det inte går lika bra för bolaget som man har trott. Chimi har nämligen en skuld på 14 miljoner till Skatteverket, vilket motsvarar tio procent av bolagets omsättning, en stor summa för ett förhållandevis litet glasögonbolag.  

Chimi-grundaren Charlie Lindströms lyxiga månadslön – bolaget håvar in miljoner

Chimi sponsras av Bianca Ingrosso

En av de stora namn som investerat i bolaget är en svenska influencern Bianca Ingrosso, som också har marknadsfört solglasögonen på sina sociala medier. 

Hur många brillor måste Bianca köpa för att Chimi ska ha råd att betala tillbaka sin skuld till skattebetalarna? Foto: Stella Pictures.

Bianca Ingrossos lyxiga köp hånas av följarna: "Öva lite på..."

Skatteanstånd efter pandemin

Chimi grundades 2016 av Daniel Djurdjevic och Charlie Lindström, vars förmögenhet Nyheter24 tidigare har skrivit om

När pandemin slog mot världens ekonomi mötte många bolag ekonomiska motgångar. Som svar på pandemins smäll instiftades skatteanstånden i Sverige 2020, som hjälpte bolag som fått likviditetsproblem på grund av coronapandemin. 

Bolagen fick nu möjlighet att skjuta upp betalningen med arbetsgivaravgifter, avdragen skatt samt moms. Hållhaken är en saftig ränta som i dag ligger på 5 procent. 

Efter pandemin ökade Chimi sin försäljning igen. 2022 sålde man lyxglasögon för hela 130 miljoner kronor. Men allt var inte guld och gröna skogar. Chimi har nämligen inte gjort någon vinst sedan dess. Även om förlusterna minskar, som såklart är positivt, gick man fortsatt med förluster på miljonbelopp samtidigt som skulden till skattebetalarna växte. 

Den minskade förlusten är som av en händelse precis lika stor som den växande skulden till Sveriges skattebetalare: 14 miljoner. Det verkar som att det ända sättet för Chimi att inte gå back är att lämpa över sina skulder på Skatteverkets skuldkonto.

Allt fler skuldsatta döda – så ska du göra som anhörig

Vill inte kommentera skatteskulden

Breakit har vid upprepande försök sökt Chimi-grundarna för att kommentera skulden. Även Nyheter24 har sökt Chimi för en kommentar, utan att få svar.

Läs mer nyheter från Nyheter24 här:

Alla 7 experter: Femdubbla sparandet – med riskfyllda aktien

Skatteverket sätter in "specialstyrka" mot svenska miljardärer

Kommun lurade vårdpersonalen – på 15 000 i veckan

/