Söndag 24 Okt
Stockholm

Näringslivets mest oväntade uppköp

Nyheter24 minns de mest oväntade uppköpen i det svenska och globala näringslivet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter den högst oväntade affären mellan den minimalistiska lyxbilstillverkaren Koenigsegg och Saab aktualiseras årens mest oväntade uppköp i den svenska och globala finansvärlden.

De mest oväntade uppköpen

1. Svenska Posten - Posten Danmark

Näringslivarna trodde att det var ett aprilskämt när affären mellan svenska Posten och danska Post Danmark offentliggjordes den 1 april 2008. Därmed bildades en koncern som omsätter 45 miljarder kronor och har 50 000 anställda. Svenska staten blev majoritetsägare med 60 procent av den nya koncernen.

2. Skype - Ebay

Svenske IT-entreprenören Niklas Zennström blev en av Sveriges rikaste över en natt. Amerikanska Ebay köpte hans och dansken Janus Friis IP-telefonibolag Skype för minst 19 miljarder kronor. Som max kunde avtalet ge 31 miljarder kronor. Zennström avgick som vd i september 2007 för att satsa på den floppande tevetjänsten Joost. Han har övervägt att köpa tillbaka delar av Skype.

3. Keonigssegg Group - Saab

16 juni 2009 blev det klart att lyxbilstillverkaren Koenigsegg Group blev ny ägare av Saab. Med norska och amerikanska investerare samt ett lån på nästan fem miljarder kronor med statliga garantier skulle verksamheten finansieras.

4. Volvo - Renault

Efter att påläggskalven och karriärdirektören Pehr G Gyllenhammar tog över vd-posten på Volvo drev han på för olika samarbeten. 1979 skrevs ett samarbetsavtal med franska Renault. 1993 misslyckades Gyllenhammars planer att slå samman Volvo Personvagnar med Reanult, och han tvingades lämna företagsledningen.

5. Cloetta - Fazer

Det som var mer oväntat var att svensk-finländska konfektyrjätten Cloetta Fazer skulle splittras efter åtta års samarbete. Ägarbråken mellan svenska ägarfamiljen Svenfelt och finska ägarbolaget Karl Fazer blev för mycket, där Svenfelt anklagat partnern för avtalsbrott då Fazer behöll en större ägarandel i bolaget. Båda var även djupt oense om bolagets strategi.

6. America Online - Time Warner

Åtta år varade också äktenskapet mellan mediejättarna America Online, AOL, och Time Warner. En av de mest spektakulära sammanslagningarna värderades till 124 miljarder dollar. Bara ett år efter affären, 2001, skrev Time Warner ned värdet på AOL med 100 miljarder dollar. Skilsmässan väntas vara klar i slutet av 2009.

7. Skistar - Spray

Spray höll ställningen som en av de stora ikonerna inom IT-världen efter att bubblan spruckit. Toppanalytikerna chockades därför när skidanläggningsbolaget Skistar köpte 90 procent av aktierna i Spray för 70 miljoner kronor 2003. 2009 dömdes Skistar av hovrätten till att betala 7,5 miljoner kronor till ett fastighetsbolag i Kalmar då det blev känt att ett av Sprays dotterbolag skulle utnyttjas av Kalmarbolaget som skattemässiga kvittningar. Men Spray överlät skyldigheterna till ett annat bolag, och stämdes för det.

8. Merita Nordbanken / Kreditkassen

I 90-talets kriskölvatten gick finska Merita och svenska Nordbanken samman 1998. Men kulmen inträffade 2000 när Merita Nordbanken köpte norska Kreditkassen för 27 miljarder kronor.

9. Youtube - Google

Steven Chen och Chad Hurley var bara några kritstrecksrandiga Pay Pal-anställda som drog igång videosajten Youtube från ett garage 2005. Det var alltså redan Bill Gates-varning. I oktober köpte Google den populära sajten för motsvarande 9,7 miljarder kronor.

10. Activision - Vivendi Games

Världens speljätte med World of Warcraft och Guitar Hero på historiahyllan bildades i slutet på 2007 när Activision och Vivendi Games slogs ihop. Affären värderades till drygt 120 miljarder kronor och kampen kunde på allvar tas med Electronic Arts.

Har du andra förslag på oväntade uppköp? Skriv i kommentarsfältet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela