Behovet av vila efter en måltid är nog något många kan känna igen sig i. Fenomenet brukar kallas för matkoma eller paltkoma.
Godare hänvisar till Nikolay Kukushkin, klinisk adjunkt i livsvetenskaper vid New York University. Kukushkin berättar i ett poddavsnitt i Gastropod om matkoma som ett invant beteende.
– Matkoma är ett beteendemässigt svar på att äta, där människan eller ett annat djur saktar ner och slappnar av efter att ha ätit en måltid. Ett annat sätt att uttrycka det på är ”vila och smälta”, säger Kukushkin.
Vilka teorier för matkoma finns i dag?
Det är alltså inte bara människor som kan uppleva tröttheten efter en måltid, utan även djur. Kukushkin berättar att han tillsammans med kollegor upptäckt Aplysia, ett insulinliknande hormon, som produceras i havssniglars mage då de äter. Detta gav en reaktion likt det vi kallar för matkoma.
Svaret på varför vi får matkoma är dock inte klarlagt. Just nu finns det bara teorier om hormonella effekter av tryptofan och ett förändrat blodflöde i matsmältningssystemet.

Det visar dagens forskning
I samma poddavsnitt berättar Subha Mani, professor i ekonomi samt forskningsassistent vid Center for International Policy Studies vid Fordham University, och Justine Hervé, biträdande professor i ekonomi vid Stevens Institute of Technology, om sin forskning tillsammans med andra akademiker.
Efter att ha studerat 4 000 indiska studenter visade resultatet att studenternas prestation blivit sämre efter måltid. Studenternas kognitiva förmåga minskade från nio procent till fem procent
– Deras kognitiva förmåga minskade med 5 procent till 9 procent i alla typer av tester. Det är en betydande minskning av ens förmåga att prestera, berättar Hervé i podden.
Det vet man idag
Det krävs mer forskning. Däremot går det att säkerställa att matkoma faktiskt har en påverkan på vår prestation och som Godare skriver i sin artikel; att det kan vara tänkvärt att inte planera in allt för viktiga saker direkt efter en måltid.