Ryanairs ölstunt retar hälsobyråkrater

Ryanair byter ut sexpacken mot bratwurst när nya rutter invigs.


RYGGE. Lågprisjätten Ryanair planerade att fira sina nya rutter från flygplatsen i Rygge till Bremen och Bryssel med några sexpack öl. Det fick norska byråkrater på hälsomyndigheterna att gå i taket.

Efter att myndigheterna hotat med att planen kan vara ett brott mot alkohollagen har Ryanair backat.

– Vi respekterar all lagstiftning i de länder som Ryanair verkar i. Den här gången tyckte vi att sexpacken skulle vara en kul grej, men vi kommer att köra med bratwurst i stället, säger Erik Elmsäter, försäljnings- och marknadsansvarig på Ryanair i Sverige och norra Europa, till Nyheter24.

När Ryanair inviger nya rutter brukar bolaget ta till udda knep. Vid utlottningen av gratisbiljetter uppmanas resenärer att ta med sig allt från tandborstar till fotbollar och fotbollströjor för att kunna vara med.

I Rygge tänkte Ryanair ge gratisbiljetter till de 25 första passagerarna som kom med ett sexpack öl.

– Vi ser det här som en överträdelse av reklam- och alkoholregler. Här använder man alkohol i marknadsföring av andra varor och tjänster, sa Jens Guslund, biträdande direktör vid det norska hälsodirektoratet, till Aftenposten.

Planen fick hälsomyndigheterna att skicka en varning.

– När vi har hamnat i den här situationen kommer vi att skriva till Ryanair och påpeka att detta är ett brott mot alkohollagen, sa Guslund till Aftenposten.

Silje N Thoresen, marknadschef på Rygge, hade ingen aning om att öltävlingen stred mot alkohollagen.

–Det var beklagligt att vi kan vara skyldiga till det. Avsikten har varit att ordna ett roligt jippo med resenärerna som kan vinna gratisbiljetter, sa hon till Aftenposten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!