Anders Borg fjärde bäst i EU

Financial Times: Sveriges finansminister politiskt skicklig och har stor trovärdighet, men har mindre inflytande över finanspolitiken.


Finansminister Anders Borg befäster sin position som EU:s fjärde bästa finansminister. Precis som 2008 kommer han på fjärde plats i Financial Times lista över 19 europeiska finansministrar, och det är främst Borgs politiska skicklighet som gör att han hamnar i topp.

Borg slås bara i grenen av Frankrikes Christine Lagarde i grenen politisk skicklighet. Tidningens omdöme lyder:

"Ett fenomen, som försedd med hästsvans utgör en främmande fågel bland sina kollegor, men som ändå åtnjuter respekt."

Juryn, där bland andra SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist ingick, har också tittat närmare på hur väl EU-länderna har klarat finanskrisen och hur mycket makt respektive minister har över sitt lands finanspolitik. Där hamnar Borg på en blygsam femtonde plats, av nitton platser.

Att Borg kommer i topp totalt beror på att han kommer på tredje plats i grenen trovärdighet bland finansmarknadens aktörer.

Skrivet av:

Senaste nytt

Gamla gruvor kan bli batterier

Man på äldreboende död efter fall från fönster

En man i 80-årsåldern har avlidit sedan han på okänt sätt tagit sig ut genom ett fönster på ett äldreboende i Eda kommun, skriver SVT Nyheter Värmland.

Kung Harald har fått en tillfällig pacemaker

Norges kung Harald har fått en tillfällig pacemaker inopererad på sjukhuset på ön Langkawi i Malaysia, skriver det norska kungahuset i en uppdatering.

S: Använd ryska pengar till Ukrainas militär

Socialdemokraterna vill att avkastningen från frysta ryska tillgångar ska användas till ammunition för Ukraina. Det är bråttom. Regeringen måste driva på, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Aneby

"Voltad bil på länsväg 971", skriver polisen på sin hemsida.

Piteå: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Zonområdet, resultat efter trafikkontroll vid parkeringshus", skriver polisen på sin hemsida.