Barn och läkare dödade i Afghanistan

Våldsspiralen i Afghanistan eskalerar.


Våldsspiralen i Afghanistan eskalerar.

Bara på söndagen dödades sex barn och tre FN-anställda afghaner som arbetade med poliovaccinering.

Dödsfallen inträffade i två separata attacker som bär talibangerillans kännetecken.

Nära staden Spin Boldak i sydöst dödades två FN-anställda läkare och deras chaufför när deras fordon rammades av en bilburen självmordsbombare. Dessutom sårades uppemot 18 människor i angreppet, som gerillan enligt nyhetsbyrån Reuters sade sig ligga bakom.

En av läkarna var anställd av Världshälsoorganisationen (WHO), den andre av landets hälsodepartement. De arbetade med en FN-kampanj för poliovaccinering.

"Attacken mot oskyldiga civila som arbetar för Afghanistans folk är obegriplig", hette det i ett uttalande från FN i Afghanistan.

Samma dag, i Ghazniprovinsen i centrala Afghanistan, dödades sex barn i en kraftig explosion. Ytterligare tolv barn sårades, flera av dem allvarligt.

Enligt distriktsguvernören Abdul Rahim Daisiwal lekte barnen, som kom från byn Sardar, med en sprängladdning de hittat vid en vägkant, när den plötsligt detonerade.

Guvernören tror att bomben placerats ut nyligen av talibanerna, men det kan ha varit gammal ammunition från kriget under Sovjets ockupation.

Åren av krig har lämnat mängder av odetonerade minor och ammunition i Afghanistan.

I lördags dödades en brittisk soldat av en vägbomb, liksom en lokal representant för regeringen. Samma dag dödade rebellerna åtta poliser, bland dem en polischef.

Självmordsattacker och vägbomber är talibangerillans främsta vapen mot president Hamid Karzais regering och de utländska styrkor som stöder den.

Hittills har 2008 varit det blodigaste året sedan talibanregimen störtades 2001. Närapå 3 000 människor har dödats sedan årsskiftet, samtidigt som antalet utländska soldater i landet ökat.

Skrivet av:

Senaste nytt

Opec väntas minska produktionen

Polisen i Örebro rapporterar om stöld

"Man misstänks för stöld på en livsmedelsbutik i Örebro under eftermiddagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om stöld, Hallsberg

"Man gripen för att ha stulit varor på en livsmedelsbutik i Hallsberg", skriver polisen på sin hemsida.

Här är yrkena med 40 000 i månadslön – där du får jobb direkt

Är du på jakt efter nytt jobb? Eller funderar du på att börja plugga? Här är fem yrken med krav på högskoleutbildning, med mycket goda chanser till jobb.

Avslöjandet: Så Dålig är luften i din bil – medför flera hälsorisker

Luftföroreningarna på hårt trafikerade vägar letar sig in i våra bilar enligt en ny studie, vilket medför flera betydande hälsorisker.

Lavrov lamslog hotat OSSE

Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s möte i Nordmakedonien var på grund av den ryska närvaron delvis lamslaget redan när det inleddes på torsdagen.