Torsdag 7 Jul
Stockholm

Experter: Det blir värre än regeringen tror

Chefekonomerna ser ett finansiellt mörker.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Experterna på storbankerna målar upp en svart bild över det finansiella läget. De tror att lågkonjunkturen kan bli väsentligt värre än vad Anders Borg (m) och regeringen trodde från början. Riksbanken och regeringen har ekonomin i sin hand.

– Det är ett ganska brett prognosintervall och osäkerheten är ju rätt stor. En del av osäkerheten hänger ihop med hur Anders Borg själv agerar, och vad Riksbanken gör. Blir det fler räntesänkningar? Kommer det fler stimulansåtgärder från regeringen? Det är väldigt viktigt vad regeringen och Riksbanken gör, säger Jan Häggström, chefekonom på Handelsbanken.

Henrik Mitelman, chefsanalytiker på SEB, tror att riskbanken kommer tvingas att sänka räntan till under två procent fram till 2010. Den nivån är mer än vad regeringen har räknat med.

– Jag tror att arbetslösheten kommer att bli ännu värre än vad regeringen räknar med, säger han till Dagens Industri.

Även SEB:s chefekonom Robert Bergquist tror på en dyster framtid:

– Jag tycker de har tagit ett litet steg närmare verkligheten men tyvärr inte fullt beaktat nedgången som vi ser. Jag tror de fortfarande är för optimistiska. Regeringen har inte tagit höjd på den mycket snabba inbromsningen generellt både i Sverige och internationellt, säger han.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.