Tidigare justitieministern Thomas Bodström (s) lovar kvotering..
1 av 2
Tidigare justitieministern Thomas Bodström (s) lovar kvotering..
....om de rödgröna kommer till makten efter årets val.
2 av 2
....om de rödgröna kommer till makten efter årets val.

Bodström lovar rödgrön bolagskvotering

Om det rödgröna blocket vinner valet tänker man kvotera till bolagsstyrelser för att bryta kvinnors underrepresentation. Det lovar Thomas Bodström i en intervju med Nyheter24 och berättar om sin egen erfarenhet av kvotering under tiden i regeringsställning.


- Ja, vi kommer att genomföra lagstadgad kvotering i bolagsstyrelser om vi vinner valet, säger tidigare justitieministern Thomas Bodström (s) till Nyheter24.

- Detta var vår avsikt redan till förra mandatperioden. Det finns ingen anledning att vänta till 2014 som moderaterna föreslår. De ligger tio år efter.

Thomas Bodström gör sitt utspel kort efter att alliansen visat sig vara splittrad i kvoteringsfrågan. Detta efter att moderaterna öppnat för lagstiftad kvotering år 2014 - om inte kvinnorepresentationen innan dess fördubblas i bolagsstyrelser.

Moderaternas förslag bör ses i ljuset av att partiet - och alliansen i stort - är som svagast bland just kvinnliga väljare.

Men folkpartiets Nyamko Sabuni - som också är jämställdhetsminister i Fredrik Reinfeldts regering - har uttalat hård kritik mot det moderata förslaget - och vill inte se någon kvotering.

Men Thomas Bodström sätter alltså ner foten. På sin blogg, Bodströmsamhället, kritiserar han jämställdhetsminister Nyamko Sabunis handfallenhet inför kvinnors underrepresentation i bolagsstyrelser. I dag är knappt 20 procent av ledamöterna i bolagsstyrelser kvinnor.

- Kvotering förekommer redan i dag, och det är just därför som män är så överrepresenterade i bolagsstyrelser. Man anlitar människor man känner och träffar i andra bolagsstyrelser, och därför fortsätter man att anlita likasinnade till nya uppdrag, säger Thomas Bodström till Nyheter24.

Bodström medger också att han själv gjort sig skyldig till kvotering under sin tid på justitiedepartementet när han rekryterade chefspersonal.

Det visade sig att både Bodström och statssekreterare Dan Eliasson hade mycket gemensamt med de personer de upplevde som bäst lämpade för jobbet.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!