1 av 2
- Foto: Pressbild
2 av 2

Riksdagskandidat: Cannabis kan bli svensk exportsuccé!

Detta hävdar centerpartistiska riksdagskandidaten Johan Hedin. Han efterlyser en större debatt om "de mjuka drogernas framtid".


Här blåser nya vindar i drogpolitiken

Från och med 1 januari 2010 är mindre innehav av lätta och tyngre droger legalt i Tjekien, och 22 mars delar Danmark ut receptbelagt heroin till missbrukare. Portugal avkriminaliserade bruk och innehav av narkotika 2001 och 2008 visade en engelsk undersökning att alkohol och tobak var farligare än LSD, cannabis och ecstacy.

Utan att själv ta ställning i frågan refererar Johan Hedin till den kaliforniska lagstiftningen som tillåter medicinsk marijuana samt de kommande folkomröstningarna i flera delstater om att tillåta innehav och odling för personligt bruk.

Hedin pekar på behovet av en öppen och hederlig debatt om ämnet och menar att den idealiska plattformen för en sådan diskussion är centerpartiet med dess tonvikt på individens rätt till egna val.

Hedin skriver att förbudet mot cannabis hävs på flera håll i världen då det alltmer anses att det skapar större problem än vad det löser.

- Jag vet inte om det svenska politiska klimatet är redo för denna fråga, men inom centerpartiet är diskussionstaket mycket högt och på en intellektuellt hederlig nivå, säger Hedin till Nyheter24.

- Jag föreslår en diskussion om de mjuka drogernas framtid där fakta ställs mot fakta. Det är angeläget eftersom när jag gick i skolan fick jag bara veta att cannabis var jättefarligt och nu händer det mycket i lagstiftningen i exempelvis Tjeckien, Danmark och USA. Vi ser också mycket ny information i ämnet som är värd en diskussion. Var det hela sedan landar vet jag inte, säger Johan Hedin.

Avslutningsvis ger Hedin en passning till den svenska lantbrukssektorn. Han menar de svenska bönderna har goda förutsättningar för effektiv cannabisodling med sina kunskaper och tradition av drivhusodling.

- Cannabis kan bli en stor exportmöjlighet som Sverige bör ta vara på, säger Johan Hedin.

LRF:s presschef Johan Tauber menar däremot att cannabis är olagligt och därmed en icke-fråga.

- Jag har svårt att se att en sådan näring skulle ligga i linje med LRF:s värderingar, säger Tauber till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!