Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vellingemoderater i fullt krig

1 av 2

Drago Prvulovic / SCANPIX

2 av 2

Drago Prvulovic / SCANPIX

Nyheter | 17/03/2010 17:06

Lars-Ingvar Ljungman menar att partikamraten Göran Holm ljuger om bakgrunden till att Vellinge till slut beslutade att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

VELLINGE. Kommunstyrelsens ordförande Lars-Ingvar Ljungman (m) tar avstånd från flera uttalanden som partikollegan och borgmästaren Göran Holm gör i kvällens Uppdrag granskning på SVT.

Och han förnekar bestämt att beslutet att ta emot ensamkommande flyktingbarn togs "under piskan", som Holm uttrycker saken i Uppdrag granskning.

- Jag vet faktiskt inte varför Göran Holm har dragit den slutsatsen. I de diskussioner som förts mellan moderatledningen och Vellinge kommun är det mig de har talat med. Göran Holm har egentligen inte varit involverad, säger Lars-Ingvar Ljungman till Sydsvenskan.

Göran Holm säger också i programmet att det var påtryckningar från moderaternas riksledning som fick Vellingemoderaterna att byta fot.

- Hade vi inte skrivit på ett avtal om att ta emot 3-5 flyktingbarn så hade vi fått en lagstiftning som hade sagt att vi skulle ta emot 30-50, säger Holm i programmet.

På reporterns följfråga om det alltså var migrationsminister Tobias Billström (m) som tvingade fram beslutet svarar Holm:

- Ja, ja.

Men enligt Lars-Ingvar Ljungman är inte heller det sant. Det var i själva verket han själv som fattade beslutet.

I programmet säger Göran Holm också att Vellinge kommun inte tänker bygga några gruppboenden för flyktingar. Också en lögn, menar Ljungman.

- Vår ambition är att leva upp till avtalet med Migrationsverket. Hittar vi inga familjehem utesluter vi inte möjligheten att starta ett gruppboende. Däremot tror vi att familjehem är den bästa lösningen för de här barnen, säger han till Sydsvenskan.