Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rödgröna drar ifrån

Mona Sahlin skulle bli ny statsminister om det vore val i dag.
1 av 1

Mona Sahlin skulle bli ny statsminister om det vore val i dag.

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Nyheter | 18/03/2010 11:36

Ett halvår före valet ökar de rödgröna sin ledning i opinionen, enligt Novus/TV4:s senaste mätning.

- I dag finns det ingenting som tyder på att alliansen är på väg att återhämta sitt stöd, säger Arne Modig, opinionsanalytiker på Novus, till TV4 Nyheterna.

Mona Sahlin skulle bli ny statsminister om det vore val i dag - och kunna luta sig mot en egen majoritet.

Den rödgröna oppositionen samlar 51,7 procent av väljarna och får alltså egen majoritet.

Skillnaden mellan blocken är nu uppe i 9,1 procentenheter.

Moderaterna backar med 2,5 procentenheter till 26,9 procent. Och det gör också samtliga övriga allianspartier förutom centern som ökar med 1,1 procent.

- Det krävs något nytt för att alliansen ska kunna öka sina siffror, säger Arne Modig, opinionsanalytiker på Novus. Vi har under senaste månaderna sett att det skett skiftningar där det ibland sett ut som om att alliansen gått framåt i opinionen. Men i dag finns det ingenting som tyder på att den borgerliga alliansen är på väg att återhämta sitt stöd. Det går mycket bra för den rödgröna oppositionen.

Och socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan har en bra dag på jobbet.

- Det visar att vi har goda möjligheter fram till valdagen. Jag tror att när vi ställer vår politik för jobb mot den politik leder till ökade klyftor, så har vi goda möjligheter. Det tycker jag att den här undersökningen visar, säger han till TV4 Nyheterna.