Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Positiv särbehandling förbjuds

1 av 1

Hasse Holmberg/Scanpix

Nyheter | 18/03/2010 14:27

"Alla individer har rätt att bli bedömda utifrån sina meriter."

Från och med 1 augusti ska positiv särbehandling förbjudas. Kön ska därmed inte längre vara en faktor vid ansökan till högskolan.

Det föreslår regeringen i en skrivelse till riksdagen.

– Alla individer har rätt att bli bedömda utifrån sina meriter. Att människor inte kommer in på sina drömutbildningar för att de har "fel" kön är inte acceptabelt, säger högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (fp) till Riksdag & Departement.

Positivi särbehandling i högskolan har inte haft de jämställdhetseffekter man tänkt sig utan snarare gett män en gräddfil till populära högskoleutbildningar.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, är dock inte lika säker på att det är en bra i dag att avskaffa den positiva särbehandlingen.

"Positiv särbehandling kan rätt använt vara en bra metod för att komma till rätta med ojämställdheten inom högskolan" skriver DO i ett remissyttrande angående förslaget.