Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna utmanas på nätet

1 av 2

2 av 2

Nyheter | 24/03/2010 09:03

Sverigedemokraterna.de ska ge sverigedemokraterna en match på hemmaplan - internet.

Med en förvillande lik webbadress - bortsett från landsdomänen som i stället för svenska .se är tyska .de - ska den som googlar sverigedemokraterna föras in på den sd-kritiska sajten sverigedemokraterna.de.

I ett brev till Dagens Nyheter uppger den som registrerat sajten att det är ett privat initiativ som ligger bakom och att man ”valt att vara anonym på grund av risk för repressalier”.

Syftet ska vara att avslöja sverigedemokraternas pr-strategi inför valet och att fånga upp den som funderar på att lägga sin röst på sd på samma sätt som sverigedemokraterna. Genom mobilitet och närvaro på nätet.

Enligt en analys av bloggaren och webbmarknadsföraren Nikke Lindqvist finns det flera skäl som talar för att sverigedemokraterna.de kommer att lyckas i sin strävan. Bland annat för att det, som Lindqvist skriver, ”redan finns tre domännamn som innehåller nyckelordet, vilket kan innebära att det finns plats för ytterligare en sådan träff i sökresultaten”.

Men det finns också faktorer som talar emot sajten, menar Nikke Lindqvist:

– Väldigt lite innehåll på sajten. Sverigedemokraterna.de har en enda sida. Om man ska ha en chans att åstadkomma den man vill krävs en utökning av sidantalet så att sajten själv, väldigt tydligt själv kan hjälpa till med interna länkar med ankartexten sverigedemokraterna till sin förstasida.

När Nyheter24 klockan 08:59 på onsdagsmorgonen googlar "sverigedemokraterna" dyker sverigedemokraterna.de upp som träff nummer nio. Det innebär att sajten sedan 17-tiden i går, tisdag, redan avancerat med två pinnhål.