Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) lovar ingenting. Annat än en utredning.
1 av 2
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) lovar ingenting. Annat än en utredning. - Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Mats Andersson / SCANPIX

"Vi kommer att överleva den här också"

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins besked om ungdomsarbetslösheten: efter skitåret ser han en gryning.


29,1 procent unga står utan jobb. Det är rekordmånga unga upp till 25 år som aldrig får in sin första fot på arbetsmarknaden.

Ansvarig minister, Sven Otto Littorin (m), medger att läget är allvarligt, men ser ändå ljust på framtiden.

– Det här är vår sjunde ­finansiella kris sedan 1880. Vi kommer att överleva den här också, säger han till Svenska Dagbladet.

Stor ökning

Sverige var redan innan ungdomsarbetslösheten ökade med fem procentenheter på ett år ett av de länder i Europa vars unga drabbats värst av de dåliga tiderna. Nu står alltså ännu fler i köerna hos arbetsförmedlingen. I tröstlös väntan.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har dock inga konkreta svar på frågan vad regeringen kan göra för att dämpa problemen. Han kan möjligen tänka sig att förändra jobbgarantin.

– Det är klart att i de här tiderna skulle man kunna tänka sig att korta gränsen. Men det är en kostnadsfråga som måste vägas mot allt annat vi måste göra, säger Sven Otto Littorin till SvD.

100 000 gör ingenting

Mest bekymrad är Littorin över de 100 000 unga som vare sig pluggar, jobbar eller söker jobb. Ministern vill tillsätta en utredning för att få koll på vad de gör och hur man kan hjälpa dem att bryta utanförskapet.

Annars är Sven Otto Littorin i allmänhet optimistisk och talar om en vändning i konjunkturen. Att det står ett generationsskifte för dörren – och att han ser en gryning efter ”ett riktigt skitår”.

– När vi har klarat krisen behövs alla, säger Sven Otto Littorin.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!