Statsminister Fredrik Reinfeldt kan glädja sig åt att allt fler litar på hans regering.
Statsminister Fredrik Reinfeldt kan glädja sig åt att allt fler litar på hans regering. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Regeringen får större förtroende

Förtroendet för alliansregeringen har återhämtat sig efter vinterns nedgång.


Skops senaste väljarbarometer visar att det svenska folket numera har förtroende för regeringens jobb. Efter en nedgång i vintras har förtroendet återhämtat sig för alliansregeringen - medan den rödgröna oppositionen får neutralt betyg.

Mer än hälften av dem som deltagit i Skops mätning - 54 procent - anser att regeringen gör ett mycket eller ganska bra jobb, medan 25 procent anser att den gör ett mycket eller ganska dåligt jobb.

Det gör att förtroendebalansen - en sammanvägning mellan det goda och det dåliga betyget blir plus 29. Och det är en ökning med åtta procentenheter sedan den senaste mätningen precis i början av året.

När alliansregeringen hade som lägst förtroende låg förtroendebalansen på plus minus noll - det var i augusti 2008.

Och på exakt den nivån befinner sig den rödgröna oppositionen i senaste mätningen från Skop. 34 procent tror att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet skulle göra ett bättre jobb än regeringen - och 34 procent tror att de skulle sköta sig sämre.

Men ändå ser det bättre ut för oppositionen sedan den samlat sig. Innan dess frågade Skop väljarna vad de tyckte om en tänkt renodlat socialdemokratisk regering - och då låg förtroendet under lång tid på minussidan.

– Det var strategiskt rätt av Mona Sahlin att etablera det samlade rödgröna regeringsalternativet. De visade sig att svenskarna hade större förtroende för ett sådant än för ett rent socialdemokratiskt regeringsalternativ, säger Örjan Hultåker på Skop i ett pressmeddelande.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

1 timme sedan
Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.