Peter Eriksson - miljöpartiets språkrör - vill ha högre flygskatt. S-ledaren Mona Sahlin är inte lika förtjust.
Peter Eriksson - miljöpartiets språkrör - vill ha högre flygskatt. S-ledaren Mona Sahlin är inte lika förtjust. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Miljöpartiet kräver högre flygskatt

I askmolnets skugga vill miljöpartiet höja skatterna på flyg. En inrikesbiljett ska bli ett par hundra kronor dyrare.


Vulkanutbrottet som skickat ut askmoln i luftrummet över oss och stoppat all flygtrafik har inspirerat miljöpartiet till att driva frågan om högre flygskatt ännu hårdare.

Partiet vill att de rödgrönas valbudget lyfter frågan. Om partiet får som det vill ska en inrikesbiljett med flyget bli ett par hundralappar dyrare.

– Askmolnet visar att det behövs alternativ till flyget i form av snabbare och mer konkurrenskraftiga tåg. Det finns i dag en slags subvention gentemot flyget i och med att andra trafikslag betalar en koldioxidskatt. Det vill vi ändra på, säger Peter Eriksson, språkrör för miljöpartiet.

Socialdemokraterna däremot är tveksamma till att lägga ytterligare sten på börda för de redan hårt ansatta flygbolagen. Men samtidigt har s inlåtit sig i dylika uppgörelser med de gröna också tidigare.

– Det är ingen hemlighet att flygskatten inte var vårt förslag för fyra år sen, utan något vi gav miljöpartiet i en kompromiss, säger Lena Hallengren (s), ordförande i riksdagens trafikutskott.

Den rödgröna oppositionen förhandlar nu intensivt om den gemensamma skuggbudget som de lovat ska presenteras den 3 maj.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.