Reinfeldt menar att det rödgröna förslaget om nya tåg spårat ur.
Reinfeldt menar att det rödgröna förslaget om nya tåg spårat ur. - Foto: Maja Suslin/Scanpix

Reinfeldt om rödgrön tågsatsning: "Inte ansvarsfullt"

Statsministern sågar rödgrönas förslag om höghastighetståg och kilometerskatt: "Hämmar överlevnadsvillkoren i olika delar av landet."


Den rödgröna oppositionen lovade på måndagen att satsa 120 miljarder på höghastighetståg. Men statsminister Fredrik Reinfeldt (m) ställer sig frågande till hur de får ihop det.

– De har enormt mycket mer pengar än vi och då väcks frågan hur finansierar de detta, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till SvD under ett besök på Gotland, som inte ens har någon järnväg.

– Tyvärr är den största posten lån. Vi har under en finansiell kris amorterat på statsskulden, som lägger grund till låga räntor, stabil valuta och ordning och reda i finanserna. I det läget vill man konsumera stora järnvägsprojekt till lånade pengar. Det är inte ansvarsfullt, säger den moderate statsministern till SvD.

Fredrik Reinfeldt är också kritisk mot de rödgrönas kilometerskatt och en särskilt tidigarelagd Stockholmsskatt.

– Det hämmar tillväxten och överlevnadsvillkoren i olika delar av landet, säger han.

Reinfeldt menar dessutom att det inte finns tillräckligt många resenärer att fylla de nya höghastighetstågen med.

– Om man gör detta utan ordentliga underlag är risken stor för att det blir väsentligt mycket dyrare än man tror. Jag undrar om de rödgröna har några andra underlag som vi inte känner till, säger han till SvD.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!