Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) tycker att kidsen ska sluta...
1 av 2
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) tycker att kidsen ska sluta...
... lira tevespel. Och i stället söka jobb.
2 av 2
... lira tevespel. Och i stället söka jobb. - Foto: FRITZ SCHIBLI/Scanpix

Ministern till ungdomar: "Sluta spela tevespel"

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin om unga utan jobb: "Man får nog anstränga sig lite."


Sveriges ungdomsarbetslöshet tillhör klassen högst i Europa. Men när arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) ska förklara varför så många unga går utan jobb skyller han på dem själva. Och tevespelen.

Vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen pekade arbetsmarknadsministern på att omkring 100 000 unga i åldrarna 16–24 år vare sig pluggar eller jobbar.

Littorin varnade för att hälften av dem riskerar att hamna i långvarigt utanförskap om inget görs. Svårigheten är bland annat att kartlägga vilka de är, menar Littorin.

– Det är en salig blandning. Några är sjuka, några sitter hemma och spelar tevespel förmodligen, och några reser. Det är svårt att få grepp om dem, säger Littorin.

Och pekar finger åt dem som inte ligger i tillräckligt hårt för att komma ut på arbetsmarknaden och stå för sin egen försörjning.

– Man får nog anstränga sig lite för att få försörjningsstöd, säger Littorin.

För att få fler motiverade vill han att Arbetsförmedlingen ska locka med mer morötter. Arbetsmarknadsministern vill också att kommunikationen mellan olika myndigheter och näringslivet ska förbättras så att trösklarna för att gå från bidragsförsörjning till jobb sänks.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!