1 av 3
Skulle 12-åringar med rösträtt välja glasspartiet?
2 av 3
Skulle 12-åringar med rösträtt välja glasspartiet? - Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX
Eller skulle de med klarare blick skåda mot framtiden?
3 av 3
Eller skulle de med klarare blick skåda mot framtiden? - Foto: Lien, Kyrre/Scanpix

Hon vill ge 12-åringar rösträtt

Professor Margareta Rönnberg tror att röstmyndiga tolvåringar skulle innebära ett slut för läxor och åtta timmars arbetsdag.


Filmvetaren Margareta Rönnberg, som forskar i media och barnkultur, har i sin nya bok Från Barnjournalen via Lilla Aktuellt - till Häxan Surtants Rapport? genomfört den första nordiska studien av tevenyheter för barn.

Hon jämför dagens nyhetsprogram för barn - Lilla Aktuellt - med 1970-talets Barnjournalen och drar slutsatsen att om bara barn fick bättre samhällsinformation via barnprogrammen vore det på sin plats med rösträtt från tolv års ålder.

Hon tror också att barn skulle bli mer intresserade av nyhetsprogram om de fick vara med och bestämma.

– Jag hävdar absolut att en tolvåring kan göra ett lika bra val som en 93-åring. Hur gammal och gaggig man än är får man rösta, det finns ingen logik i det. Barn vet redan mycket om politik och kan ta reda på saker. De är oerhört kloka, vetgiriga men behöver få begripliga nyheter, säger Margareta Rönnberg till Upsala Nya Tidning.

Varför hemläxor?

Innan barnen fyllt tolv tycker hon att föräldrarna ska rösta å barnens vägnar.

– Visst kan det bli så att föräldrarna röstar åt barnen precis som de själva tycker. Men jag tror inte att det skulle bli en så stor missrepresentation. Jag tror ändå att det finns ett värde i att de får fundera en stund vad barnet skulle vilja, säger Margareta Rönnberg till UNT.

Rönnberg menar att det politiska landskapet helt skulle förändras - liksom den politik partierna för.

– Barnen skulle få en politisk identitet som skulle gynna hela samhället. Det skulle föra med sig många fördelar för exempelvis barnfamiljer. Barn vill ju vara med sina föräldrar så de skulle kanske rösta på ett parti som föreslog sex timmars arbetsdag, säger hon till UNT.

– Eller ta det här med hemläxor. Varför ska barn behöva jobba när de kommer hem från deras "jobb", skolan, det behöver ju inte de flesta vuxna göra.

/
/
Senaste nytt

Fed vill inte sänka räntan för snabbt

Medeltidskyrka i brand – oklara skador

En medeltidskyrka i skånska Vittskövle stod i brand på onsdagskvällen.

Israels parlament emot påtvingad statslösning

Israels parlament knesset röstade med klar majoritet för en regeringsproklamation från tidigare i veckan, där man motsätter sig att länder unilateralt utropar en palestinsk stat.

Två döda i krock utanför Norrköping

Två personer har omkommit i en trafikolycka utanför Norrköping, skriver polisen på sin sajt.

Sri Lanka betalar oljeskuld med te

Det ekonomiskt krisdrabbade Sri Lanka har exporterat te värt 20 miljoner dollar till Iran för att delvis återbetala sina oljeskulder på 251 miljoner dollar, motsvarande omkring 2,6 miljarder kronor, enligt landets regering.

Sjukhus missade att slå larm – patient dog

Akuten på ett sjukhus i Hälsingland utlöste inte traumalarm när en svårt skadad person kom in med ambulans. Patienten fick intensivvård, men avled dagen efter.