Och alliansen lyckas inte mobilisera sina egna väljare.
1 av 2
Och alliansen lyckas inte mobilisera sina egna väljare. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
De rödgröna drar ifrån.
2 av 2
De rödgröna drar ifrån. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Rödgröna drar ifrån

Oppositionens ledning ökar med fem månader kvar till valet. Nu krävs att alliansen gör en historisk valspurt för att den borgerliga regeringen ska kunna sitta kvar efter höstens val.


DN/Synovates aprilmätning

Vänsterpartiet: 5,8

Socialdemokraterna: 35,1

Miljöpartiet: 10,6

Rödgröna: 51,2

Centerpartiet: 4,6

Folkpartiet: 5,9

Moderaterna: 28,8

Kristdemokraterna: 3,8

Alliansen: 43,1

Sverigedemokraterna: 4,0

Siffror från DN/Synovate som kom natten mot fredagen visar att de rödgröna drar ifrån rejält. De rödgröna leder nu med 8,1 procent över alliansen.

Och de partier som leder på våren vinner i regel valet på hösten - enligt den beprövade erfarenheten.

De rödgröna leder med 51,2–43,1 och skulle få egen majoritet om det vore val i dag. I marsmätningen var övertaget 4,6 procentenheter.

Och alliansens största fiende är sofflocket. Förändringarna för de enskilda partierna är nämligen små och ligger inom den statistiska felmarginalen.

Men fler borgerliga sympatisörer säger sig inte ha för avsikt att rösta alls medan de rödgröna mobiliserat soffliggarna. Och det står för lejoparten i den ökande klyftan mellan blocken.

Det är mer än var tionde väljare som röstade på något av de borgerliga partierna i valet 2006 som nu inte vill ange något favoritparti.

–?Om mobiliseringen bland väljarna låg på samma nivå i de båda blocken skulle avståndet krympa med ett par procentenheter, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring till Dagens Nyheter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Anna Breman, vice riksbankschef och därmed framstående medlem av Riksbankens ledning, har nyligen blivit föremål för uppmärksamhet angående hennes personliga lånevillkor. Dokument till Riksdagen avslöjar detaljer om hennes bundna lån och räntor.

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

I dagarna lade Elin, 28, ut en inlägg i en tjejgrupp på Facebook och berättade att hon inte fick teckna Icas försäkring, på grund av sin vikt. Beslutet chockerade flera och bland kommentarerna rasade folk.

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har talat med sin kinesiske motsvarighet Dong Jun i de första betydande samtalen mellan stormakternas försvarsministrar på nära ett och ett halvt år.