Måndag 24 Jan
Stockholm

Rödgröna drar ifrån

Och alliansen lyckas inte mobilisera sina egna väljare.
1 av 2
Och alliansen lyckas inte mobilisera sina egna väljare. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
De rödgröna drar ifrån.
2 av 2
De rödgröna drar ifrån. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Oppositionens ledning ökar med fem månader kvar till valet. Nu krävs att alliansen gör en historisk valspurt för att den borgerliga regeringen ska kunna sitta kvar efter höstens val.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
DN/Synovates aprilmätning

Vänsterpartiet: 5,8

Socialdemokraterna: 35,1

Miljöpartiet: 10,6

Rödgröna: 51,2

Centerpartiet: 4,6

Folkpartiet: 5,9

Moderaterna: 28,8

Kristdemokraterna: 3,8

Alliansen: 43,1

Sverigedemokraterna: 4,0

Siffror från DN/Synovate som kom natten mot fredagen visar att de rödgröna drar ifrån rejält. De rödgröna leder nu med 8,1 procent över alliansen.

Och de partier som leder på våren vinner i regel valet på hösten - enligt den beprövade erfarenheten.

De rödgröna leder med 51,2–43,1 och skulle få egen majoritet om det vore val i dag. I marsmätningen var övertaget 4,6 procentenheter.

Och alliansens största fiende är sofflocket. Förändringarna för de enskilda partierna är nämligen små och ligger inom den statistiska felmarginalen.

Men fler borgerliga sympatisörer säger sig inte ha för avsikt att rösta alls medan de rödgröna mobiliserat soffliggarna. Och det står för lejoparten i den ökande klyftan mellan blocken.

Det är mer än var tionde väljare som röstade på något av de borgerliga partierna i valet 2006 som nu inte vill ange något favoritparti.

–?Om mobiliseringen bland väljarna låg på samma nivå i de båda blocken skulle avståndet krympa med ett par procentenheter, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring till Dagens Nyheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela