Lördag 25 Sep
Stockholm

Invandrare kandiderar för sd - får intern kritik

Flera personer med irakiskt ursprung kandiderar för sverigedemokraterna. Anledning: motståndet mot homosexuella. Men kandidaturen får intern kritik.    

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

SÖDERTÄLJE. Nader Helawis är en av sverigedemokraternas kandidater i Södertälje. Han tillhör folkgruppen kaldéer, och blev förföljd i Irak för sin kristna tro. Han flydde till Sverige 2001.

Nu kandiderar han för sverigedemokraterna - och har siktat in sig på homosexuella.

– De förstör hela landet med sånt här, säger han och visar upp en bild på ett kärlekspar från sin mapp: två män som pussas, skriver Sydsvenskan.

Tidigare har han röstat på kristdemokraterna.

– Kd är för tysta i kampen mot homo­vigslar, säger han till Sydsvenskan

Men Helawis kandidatur har väckt intern kritik. På flera sd-bloggar och forum diskuteras hans medlemskap. De är ju araber, är den vanligaste kritiken.

”De flesta sd-sympatisörer skiter i om de mellanöstingar som släpps in är muslimer eller kristna”, skrev signaturen Sven.

”Är inte sverigedemokraterna ett parti för svenskar av svenskar?” undrar signaturen Sinner, är några av kommentarerna, uppger Sydsvenskan.

Men partiledningen försvarar Helawis kandidatur. Jens Leandersson, som sitter i partiets valberedning, skriver i sin blogg att Helawi är "väl assimilerad" och att:

"Jag skulle vilja säga att han är urtypen för det som vår politik eftersträvar, att de invandrare som kommer hit anpassar sig och är egenförsörjande."

Södertäljes kommunalråd Andreas Lagos (s) är orolig för att sd kommer att få en valframgång i höst.

– Sd spelar på hatet mot muslimer och hatet mot homosexuella. Vad de inte har berättat för kaldéerna är att ingen irakier i Södertälje hade fått uppehållstillstånd om sd:s politik hade fått styra, säger han till Sydsvenskan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela