1 av 3
- Foto: SCB
De rödgröna i ledning igen...
2 av 3
De rödgröna i ledning igen... - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
... om man ska tro SCB.
3 av 3
... om man ska tro SCB. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Rödgröna vinner valet - enligt SCB

SCB:s partisympatiundersökning ger den rödgröna oppositionen en ledning över alliansen med 50,2 procent av rösterna.


Den historiska erfarenheten säger att Statistiska centralbyråns majmätning är mer eller mindre identisk med valresultatet i september.

Om historien vore ett facit innebär det att den rödgröna oppositionen vinner valet i år.

SCB:s partisympatiundersökning visar att oppositionen (s+v+mp) skulle få 50,2 procent av rösterna och regeringspartierna (det vill säga m+fp+c+kd) 44,2 procent av rösterna om det vore val i maj.

Undersökningen innebär en statistiskt säkerställd ökning för regeringspartierna sedan partisympatiundersökningen (PSU) i november 2009. Däremot innebär det en minskning från riksdagsvalet 2006, uppger SCB.

Centerpartiet skulle i maj få 4,6 (±0,4), folkpartiet 5,8 (±0,4), moderaterna 29,2 (±0,8) och kristdemokraterna 4,5 (±0,4).

Undersökningen innebär dock ingen statistiskt säkerställd förändring för oppositionen i jämförelse med undersökningen i november. Däremot är det en ökning i jämförelse med riksdagsvalet 2006.

Socialdemokraterna skulle i maj få 33,8 (±0,9), vänsterpartiet 5,6 (±0,5) och miljöpartiet 10,7 (±0,7).

Bland de övriga partierna, som tillsammans samlar 5,7 (±0,5) av väljarna, är sverigedemokraterna med sina 3,9 procent klart störst och därefter följer piratpartiet.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.