- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

“Drill baby, drill!”

Fear and loathing i Almedalen del 5. Komikern Aron Flam gör politikerveckan i Visby osäker. Mycket osäker.


Mantrat från dem i USA som under deras förra valrörelse ville att USA skulle borra efter olja på kontinentalsocklarna utanför Alaska och Floridas kust (vilket i dessa dagar verkar lite ironiskt) ekar i mitt huvud efter centerledaren Maud Olofssons inledande fraser.

Innan talet hade jag tagit en halv dags paus från det meningslösa drivandet mellan debatter, seminarier och tal för att dricka mojitos nere på strandpromenaden. Tidigare på dagen hade jag varit på narkotika”seminarium” om legalisering av narkotika. Seminariet hette till och med ”Legalisering av Narkotika – en bra ide?”.

Det var en gubbe som stod och talade, utan moderator och oemotsagd, och hans slutsats var att det inte var nej, vi behöver inte en ny narkotikapolitik.

Jag ställde i alla fall tre snabba frågor:

1. Tycker du inte att vuxna människor har rätt att göra vad de vill med sina egna kroppar?

2. Är det inte bra om man frigör de resurserna från polisen som då kan ägna mer tid åt grova våldsbrott så kan sociala myndigheter ta hand om missbrukarna?

3. Har du några bra tips på nya droger som jag borde testa?

Hans svar blev nej, nej och nej! Vilket är vad man kan förvänta sig av en person som vill behandla sjuka som brottslingar.

Så efter det förtjänade jag att ta det lite lugnt. Särskilt som inga mojitos i världen hade kunnat förbereda mig på Mauds tal.

Jag kommer rätt nära scenen vilket ger mig intrycket av att det är mindre folk här för det här talet än det var för de tidigare talen. Eller är det det pissiga coverbandet ”pissed off” som gör att människor inte vill gå in i parken?

Frågan om olja i Östersjön är dödstyst i Sverige. Enda gången någon säger något är det precis som med andra missbruk – Nej! Men det finns antagligen olja i Östersjön. Och om vi inte tar upp den kommer någon annan att göra det. Balterna borrar redan snett för att komma åt den. Och varför tror vi att dom skulle kunna gör det bättre än oss?

Vi sitter på en förmögenhet som vi inte förvaltar. Jag är för miljön – men det är skillnad på klimatmedvetenhet och ren dumhet. Det skulle ge nya jobb och mer välfärd. Men att säga det vore politiskt självmord i tider med miljökatastrofer i Mexikanska gulfen och kärnkraftsmotstånd på hemmaplan.

Jag har dock inget emot vare sig oljeborrning eller att politiker begår självmord. I stället vill Maud minska ungdomsarbetslösheten genom att sänka momsen på tjänster.

Som om ungdomar hellre arbetar på McDonalds än för ett oljebolag.

”Jag kommer slåss till sista blodsdroppen för att förhindra”…. Hon sa ungdomsskatt, men hade lika gärna kunnat säga ”för att förhindra att ni får samma förmåner och goda villkor som tidigare generationer”.

Det är okej. Hon behöver inte säga det. Jag tror min generation vet att vi inte kommer det. Det var ett historiskt undantag där vi byggde vår förmögenhet på att hålla oss utanför två världskrig.

Och nu har vi olja i Östersjön. Som vi inte vill borra upp. Hon säger att turistbranschen är en sådan bransch som har potential att växa. Men det är väl oljebranschen också?

En förmögenhet och massor av nya jobb. Jag tror att Maud inte kan se oljan för all Östersjö!

Om det sker en oljekatastrof i Östersjön så gör det faktiskt inte så mycket. Med oljepengar kan vi köpa en ny Östersjö.

Skrivet av: Aron Flam

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.