Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fp-politiker: Björklund kan tvingas avgå

- 04/08/2010, 17:24 -
Och Mikael Trolin tror att utspelet kan innebära slutet för Björklund.

Och Mikael Trolin tror att utspelet kan innebära slutet för Björklund.

Lars Pehrson/SvD/Scanpix

"Folkpartilandet har fått nog av den här typen av utspel."

Folkpartiledaren Jan Björklund vill att svenska skolor ska kunna stoppa elever från att bära burka.

Men Mikael Trolin, ordförande i Liberal mångfald Stockholm och riksdagskandidat för folkpartiet, menar att förslaget går emot det egna partiet, som enligt honom domineras av socialliberala och frihetliga idéer.

Han varnar nu Björklund och menar att partiledaren gräver sin egen grav. Och han får stöd av partiets historia.

– Björklund är en av tre folkpartister som har lyft fram högerpolitiken och kravliberalismen, de andra var Johan Jakobsson och Lars Leijonborg. De fick gå som direkt följd av nederlaget i valet, och spionskandalen. Men de två grejerna är två sidor av samma mynt – den hårda framtoningen, säger Trolin till Nyheter24.

Trolin tror också att Björklunds framtoning ligger bakom folkpartiets magra resultat i opinionsmätningarna.

– Under Almedalsveckan visade det sig att 25 procent kunde tänka sig att rösta på folkpartiet, men att de såg Björklund som ett problem. Och jag tror att det är just Björklunds hårda framtoning som är problemet, säger Trolin.

Inspireras av sverigedemokraterna

På tisdagen fick sverigedemokraterna 6,5 procent i en opinionsundersökning. Mikael Trolin tror att det är dessa framgångar som har inspirerat Björklund till att lägga fram förslaget:

– Jag är rädd för att det har det, sammantaget med framgångarna som liknande diskussioner har haft i Danmark, Holland och Frankrike. Men man skjuter sig själv i foten. Som Jimmie Åkesson själv säger – kanske det enda jag håller med honom om – varför kopiera originalet?

Mikael Trolin menar att Björklund gör sverigedemokraterna en tjänst:

– Det enda som sker när ens retorik ligger nära sverigedemokraternas är att man legitimerar deras politik. Och den stora faran är inte om fyra, sju eller tio procent röstar på ett främlingsfientligt parti. Det är när de etablerade partierna närmar sig sverigedemokraterna som man är illa ute. Då har de ju fått igenom sin agenda, säger Trolin till Nyheter24.

Philip Wendahl, förbundssekreterare i Liberal mångfalds centralorganisation, säger till Nyheter24 att Liberal mångfald länge har förespråkat stramare regler mot heltäckande slöjor och stöder Jan Björklunds förslag.