Måndag 2 Aug
Stockholm

Rödgröna vill ha djuretisk ombudsman

Djurskyddsmyndigheten kommer inte återuppstå. I stället vill de rödgröna instifta en djuretisk ombudsman. Men det är bönderna som får betala kalaset.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter den borgeliga valsegern 2006 skrotades djurskyddsmyndigheten, efter kritik om hur de drivit djurskyddsfrågorna.

Frågorna om djurskyddet flyttades över till Jordbruksverket. Både nedläggningen och flytten kritiserades hårt av de rödgröna och ansågs vara ett bakslag för djurskyddsfrågor.

Nu säger de rödgröna att vid en valseger kommer de inte att återskapa djurskyddsmyndigheten. I stället instiftas en djuretisk ombudsman.

– Vi hade världens första djurskyddsmyndighet, och det var något unikt. Men nu har man lagt ner lokalerna och flyttat människorna, och om man återigen skulle göra om samma sak så skulle det inte vara bra för djurskyddet i Sverige, säger Anders Ygeman som är jordbrukspolitisk talesman för Socialdemokraterna.

– Jag tror att den ombudsman skulle bidra till en levande djuretisk diskussion och bidra till att skärpa djurhållningen i Sverige.

Men det är bönderna som kommer att få betala för kontrollerna som ombudsmannen gör, något som varit omdiskuterat tidigare, skriver Sveriges Radio.

Kommentera
Kopiera länk
Dela