- Foto: Lars Pehrson/SvD/SCANPIX

Rödgröna vill ha djuretisk ombudsman

Djurskyddsmyndigheten kommer inte återuppstå. I stället vill de rödgröna instifta en djuretisk ombudsman. Men det är bönderna som får betala kalaset.


Efter den borgeliga valsegern 2006 skrotades djurskyddsmyndigheten, efter kritik om hur de drivit djurskyddsfrågorna.

Frågorna om djurskyddet flyttades över till Jordbruksverket. Både nedläggningen och flytten kritiserades hårt av de rödgröna och ansågs vara ett bakslag för djurskyddsfrågor.

Nu säger de rödgröna att vid en valseger kommer de inte att återskapa djurskyddsmyndigheten. I stället instiftas en djuretisk ombudsman.

– Vi hade världens första djurskyddsmyndighet, och det var något unikt. Men nu har man lagt ner lokalerna och flyttat människorna, och om man återigen skulle göra om samma sak så skulle det inte vara bra för djurskyddet i Sverige, säger Anders Ygeman som är jordbrukspolitisk talesman för Socialdemokraterna.

– Jag tror att den ombudsman skulle bidra till en levande djuretisk diskussion och bidra till att skärpa djurhållningen i Sverige.

Men det är bönderna som kommer att få betala för kontrollerna som ombudsmannen gör, något som varit omdiskuterat tidigare, skriver Sveriges Radio.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.