Mona Sahlin och Thomas Östros (t.h.) lovar att pressa tillbaka långtidsarbetslösheten. Inte minst bland ungdomar.
Mona Sahlin och Thomas Östros (t.h.) lovar att pressa tillbaka långtidsarbetslösheten. Inte minst bland ungdomar. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

S: Långtidsarbetslösa ska minska med 90 000 personer

Socialdemokraterna sätter upp ett nytt mål i kampen mot långtidsarbetslösheten.


Socialdemokraterna sätter upp nytt mål: Kampen mot långtidsarbetslösheten ska bli en central del av den ekonomiska politiken och pressas tillbaka till en procent.

Det skriver s-ledaren Mona Sahlin och socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, Thomas Östros, på DN Debatt.

– Trots vändningen i ekonomin biter sig arbetslösheten fast på mycket höga nivåer. Självklart har finanskrisen påverkat, men det är anmärkningsvärt att arbetslösheten i Sverige sedan hösten 2006 ökat mer än EU-snittet. För detta bär regeringen ett stort ansvar, skriver s-politikerna på DN Debatt.

Ny forskning från Socialhögskolan vid Lunds universitet visar att unga som blev långtidsarbetslösa under krisen i början av 1990-talet löpte upp­emot sju gånger högre risk än andra att marginaliseras senare i livet och därför sätter socialdemokraterna upp ett nytt mål - de 140 000 långtidsarbetslösa ska pressas tillbaka till 50 000 personer.

Ett brett kompetenslyft med 44?000 fler platser inom komvux, folkhögskolor, högskolor och yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning.

Åtgärdspaketet som föreslås i den gemensamma rödgröna vårmotionen bygger på:

* Fler praktikplatser.

* "Gröna jobb" till långtidsarbetslösa.

* Sänka arbetsgivaravgifterna för småföretagen.

* Inrätta en ny riskkapitalfond för att stimulera nyföretagande.

* Genomföra "en historisk" infrastruktursatsning.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.