1 av 3
- Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
2 av 3
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Kd:s vallöfte avfärdas av allianspartiledare

Reinfeldt och Björklund inte intresserade av utökat vårdnadsbidrag.


I kristdemokraternas valrörelse har kravet på ett utvecklat vårdnadsbidrag - med dubblad ersättning per barn och månad - återkommit som en av de viktigaste delarna i partiets politik. Partiledaren Göran Hägglund vill till exempel tvinga kommuner att införa vårdnadsbidraget.

– Såvida inte alla kommuner säger att vi vill tillgodose våra invånares rätt att få bestämma själva, så är jag beredd att gå till lagstiftning kring detta, säger han till SvD.

I tidningen Dagen väljer Hägglund ut vårdnadsbidraget som det viktigaste av kristdemokraternas 89 vallöften.

Men Göran Hägglunds och kd:s politik kommer inte att bli alliansens.

Det meddelar både folkpartiledaren Jan Björklund, som i P1 Morgon konstaterar att vårdnadsbidraget över huvud taget är problematiskt och effekten av en kompromiss, och statsminister Fredrik Reinfeldt (m). Reinfeldt menar att vårdnadsbidraget går emot arbetslinjen.

– Ett högre vårdnadsbidrag riskerar att komma i konflikt med vår vilja att fler ska komma i arbete, säger han till Sydsvenskan och slår fast att det inte kommer vara en del av alliansens valimanifest.

Både Björklund och Reinfeldt medger också att vårdnadsbidraget kan utgöra en kvinnofälla.

– I de kommuner som har infört vårdnadsbidraget är det en överrepresentation av kvinnor som utnyttjar det. Inte minst kvinnor med invandrarbakgrund, säger Reinfeldt till Sydsvenskan.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!