Måndag 3 Okt
Stockholm

Centerns krav olagliga?

Orimligt att kräva svensk djurskyddsstandard?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Centerpartiet har lanserat ett nytt matmanifest och kräver svensk djurskyddsstandard, urpsrungsmärkning och innehållsdeklaration på maten som serveras i skolorna och inom äldreomsorgen.

– Utvecklingen mot storskaligt producerad mat som transporteras flera mil har gått för långt. Dagligen serveras tre miljoner måltider i offentliga kök och väldigt många människor kan inte välja, eller välja bort, vad de ska äta, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) till Svenska Dagbladet.

Men det är inte säkert att centerns krav är lagliga. Till exempel fälldes Rättviks kommun nyligen i förvaltningsdomstolen för att de krävde att svensk djurskyddsstandard ska följas. Men Erlandsson tycker ändå att kraven är värda att driva.

– Osäkerheten kring vad man får och inte får kräva har varit stor och det finns en del testballonger på hur kraven ska formuleras. Men vill man ha grisar med knorr så ska man ställa det kravet. Det viktiga är att det inte får vara landrelaterat så att utländska leverantörer utesluts, säger Eskil Erlandsson till SvD.

Konkurrensverket menar man dock att den här typen av krav kan missgynna den fria handeln.

– Man får inte ställa krav på visst ursprung eller på att ett visst lands lagar ska uppfyllas. Det är självklart inget som hindrar att man tar emot anbud från lokala företag men man får inte gynna dessa på andras bekostnad, säger Charlotta Frenander på Konkurrensverket till SvD.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.