Polisen Martin Bergström (t.v.) som tillsammans med sin kollega Carl Larsson (t.h.) gjorde ett kontroversiellt ingripande mot journalisten Jesper Nilsson vid Hornstulls tunnelbanestation.
1 av 3
Polisen Martin Bergström (t.v.) som tillsammans med sin kollega Carl Larsson (t.h.) gjorde ett kontroversiellt ingripande mot journalisten Jesper Nilsson vid Hornstulls tunnelbanestation. - Foto: Jesper Nilsson/Dagens Konflikt
"Låt säga att han hade varit muntorr eller haft stora pupiller, då hade man ju kunnat tvångstesta honom. Det var ju vad som hände journalisten Jesper Nilsson vid Hornstull", säger Oscar Swartz om Thomas Bodström.
2 av 3
"Låt säga att han hade varit muntorr eller haft stora pupiller, då hade man ju kunnat tvångstesta honom. Det var ju vad som hände journalisten Jesper Nilsson vid Hornstull", säger Oscar Swartz om Thomas Bodström.
Oscar Swartz är mannen som myntade begreppet Bodströmsamhället.
3 av 3
Oscar Swartz är mannen som myntade begreppet Bodströmsamhället.

Thomas Bodström ett offer för "Bodströmsamhället"

Nyheter24 intervjuar piratpartiets Oscar Swartz om personlig integritet, Bodströmsamhället och Thomas Bodströms hyckleri.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Håller Thomas Bodström (s) på att bli ett offer för sitt eget Bodströmsamhälle?

Nyheter24 har frågat Oscar Swartz, debattören som myntade begreppet Bodströmsamhället och som bland annat skrivit rapporterna Marschen mot Bodströmsamhället och Alternativ till Bodströmsamhället.

Vad kännetecknar "Bodströmsamhället"?

– En sorts elektroniskt Big brother-samhälle.

Är Thomas Bodström den personliga integritetens dödgrävare?

– Åtminstone delvis. Han säger gärna att det är för att komma åt hemska brottslingar, men många saker han föreslår är inte alls riktade mot grov brottslighet utan snarare mot ganska lindriga brott. Och många av hans förslag innebär att det kommer att samlas in och lämnas ut väldigt mycket personlig information om människor.

Tror du att Thomas Bodström är ideologiskt driven eller går han industrins och medieföretagens ärenden?

– Jag har inte uppfattat att Bodström har någon ideologi alls. Han var ju till exempel inte medlem i det socialdemokratiska partiet förrän dagen innan han blev minister, och om man tittar på vad han har sagt och gjort så har i alla fall jag väldigt svårt att hitta någon socialdemokratisk retorik.

– Han är ju mycket för det här med hårdare tag inom lagstiftningen och egentligen är hans politik mest lik kristdemokraternas. Det var även kristdemokraterna som stödde hans linje mest när han drev frågan om Datalagringsdirektivet i EU-nämnden.

Du har kallat dig "framtidsoptimistisk". Är du optimistisk vad gäller den personliga integritetens framtid?

– Jag är framtidsoptimistisk i den bemärkelsen att jag tycker att det är väldigt roligt med teknik, och på sätt och vis är människan stor och framtiden härlig. Men det är fler och fler som tycker att det här med övervakning börjar gå för långt. Den frågan måste politiseras mycket mer, det är ju helt klart, och det var piratpartiet som började göra det i Sverige. Och piratpartiet är ju fortfarande den enda riktiga motkraften.

Tror du att Thomas Bodströms vägran att låta sig drogtestas på sikt kan göra så kallade "frivilliga" drogtester frivilliga även i praktiken?

– Jag tror att många börjar se det här hyckleriet och "rent mjöl i påsen"-argumentet på ett helt annat sätt. Många anser nog att det är rimligt att han ska kunna vägra, men naturligtvis tycker man även att han är en hycklare eftersom han inte direkt har varit känd för att stå upp för den personliga integriteten.

– Man skulle kunna likna det här med hans hårlock som har sparats vid en sorts datalagring. Låt säga att han hade varit muntorr eller haft stora pupiller, då hade man ju kunnat tvångstesta honom. Det var ju vad som hände journalisten Jesper Nilsson vid Hornstull, man hotade att släpa med honom och drogtesta honom.

/
/
/
/