Hägglund: Alliansen kan fortsätta i minoritet

Om sverigedemokraterna blir vågmästare efter valet tycker kristdemokraternas ledare, Göran Hägglund, att alliansen kan sitta kvar vid makten. Också utan egen majoritet.


Socialminister Göran Hägglunds kristdemokrater tycks inte vara oroliga för att inte komma in i riksdagen efter valet.

Och statsvetarna ger dem stöd. "Broder 4 procent" - kd:s motsvarighet till vänsterpartiets "Kamrat 4 procent" - det vill säga moderata stödröstare, har historiskt visat sig vara en pålitligt räddare i nöden.

Däremot menar han i en intervju med Dagens Nyheter att alliansregeringen också kan sitta kvar vid regeringsmakten utan egen majoritet.

– Skulle vi bli större än de rödgröna tycker jag att vi ska fortsätta som alliansregering med fyra partier. Vi har alla förutsättningar att få igenom budgeten till exempel, säger han till DN.

Även om regeringen inte får aktivt stöd av en riksdagsmajoritet, menar Hägglund, att det ska mycket till för att fälla den.

– Vi skulle i så fall inte bli nedröstade så länge de rödgröna och sverigedemokraterna inte lägger ett gemensamt motförslag, och det har jag svårt att tro.

Hägglund är också beredd att ta risken att det blir som när det numera nedlagda invandringskritiska partiet Ny demokrati satt i riksdagen 1991-94 och inte avslöjade vilket block de skulle stödja förrän det var dags för omröstning i kammaren.

– Ja, det finns inte så många alternativ. Jag vill tro att också andra partier är beredda att ta sitt ansvar för att Sverige ska ha en stabil majoritet, säger Göran Hägglund till DN.

Kd-ledaren avvisar dock inte heller den moderate partisekreteraren Per Schlingmanns idé att sträcka ut en hand till miljöpartiet.

– Jag är inte främmande för att sända ut trevare till miljöpartiet också. Men jag tror att vi kan föra vår politik också om det är så att vi är en minoritetsregering.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!