Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tuff duell mellan Reinfeldt och Sahlin

- 12/09/2010, 20:57 -

SVT

"Sådana som du och jag fått hundratusentals kronor mer när till exempel sjuksköterskan endast får femhundra kronor - men bara om hon inte blir sjuk."

Det blev en hård duell mellan två mycket fokuserade och skarpa partiledare när Fredrik Reinfeldt (m) och Mona Sahlin (s) drabbade samman i SVT:s duell.

Jobben var som vanligt i fokus men även klimatet fick en del utrymme.

– Man måste våga hata bensinen, konstaterade Mona Sahlin apropå behovet av omställning till andra drivmedel.

Den mycket höga ungdomsarbetslösheten, bland den högsta i hela EU, ledde till tuff diskussion om hur man ska möta problemet bäst. Sahlin pekade på problemet med att öka otryggheten för unga på arbetsmarknaden. Men Reinfeldt menade att han snarare ökar tryggheten.

– Vi har jobbpolitik. Du har inga svar, sa Reinfeldt krasst.

Vad gäller jobben och arbetslösheten menar Reinfeldt att 75 000 jobb skapats genom jobbskatteavdraget medan Sahlin säger att det knappt skapat några alls.

– Den enda tydliga effekten av jobbskatteavdraget är att klyftorna har ökat, sa Sahlin och fortsatte:

– Jag undrar vilken verklighet du befinner dig i när du inte ser att klyftorna ökar, när sådana som du och jag fått hundratusentals kronor mer när till exempel sjuksköterskan endast får femhundra kronor - men bara om hon inte blir sjuk eller polisen inte skadar sig i jobbet.

Fredrik Reinfeldt påpekar dock hur skolan och välfärden hotades tidigare, när socialdemokraterna regerade, när fler befann sig i insatser och levde på bidrag.

– Drivkrafterna för jobb ska bli tydligare och de som har arbetsförmåga ska arbeta och inte fastna i bidragssystem, sa statsministern.

Den utrikespolitiska debatten handlade som oftast om Afghanistan. Både Reinfeldt och Sahlin höll fast vid tidigare positioner om när trupperna ska dras tillbaka och båda hänvisade till hur Barack Obama valt att lägga upp insatserna i landet.

När det gäller integrationspolitiken var partiledarna betydligt mindre oense och berömde till och med varandras samsyn vid flera tillfällen, samtidigt som de pekade på hur sverigedemokraterna ändå är ett reellt problem.