Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fyra av tio kan taktikrösta

Kd-ledaren Göran Hägglund och vänsterledaren Lars Ohly kan räddas av taktikröstarna - "kyrkobroder fyra procent" respektive "kamrat 4 procent".
1 av 2

Kd-ledaren Göran Hägglund och vänsterledaren Lars Ohly kan räddas av taktikröstarna - "kyrkobroder fyra procent" respektive "kamrat 4 procent".

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

2 av 2

Faksimil

Nyheter | 14/09/2010 09:22

Fler än fyra av tio väljare kan tänka sig att rösta på något annat parti än favoriten för att maximera sitt eget inflytande.

Av den svenska väljarkåren kan 42 procent tänka sig att på söndag överge "sitt eget part" och i stället rösta på något parti som riskerar att åka ur riksdagen. Det framgår av en Sifomätning, som publiceras i Svenska Dagbladet på tisdagen.

Bäst till bland taktikrösterna ligger kristdemokraterna och centerpartiet.

Var femte borgerlig sympatisör är öppen för att stödrösta på c eller kd, enligt Sifomätningen.

Bland de rödgröna är det "bara" 36 procent som kan tänka sig att taktikrösta.

Hos oppositionens väljare är miljöpartiet med 17 procent mest attraktivt för taktikröstarna och först därefter det klassiska taktikröstarpartiet - vänsterpartiet - med 14 procent som kan tänka sig att göra en hederlig gammal "kamrat fyra procent".

52 procent av väljarna tänker inte taktikrösta över huvud taget och sex procent vet inte.

Stefan Dahlberg, doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att det är den extremt tydliga blockpolitiken som fått taktikröstandet att explodera.

– När partierna är uppdelade i två block är det tydligare att exempelvis moderaterna tjänar på en röst på centern eller kristdemokraterna, säger han till SvD.

Två procent av väljarna uppger sig att med stödröster vara villiga att rösta in sverigedemokraterna i riksdagen.