Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mannen bakom alliansen

Privat

Nyheter | 17/09/2010 12:20

Eller inte. Claes Lundin hävdar att det är han som uppfunnit den borgerliga alliansen, nya moderaterna och nya arbetarpartiet. Nu stämmer han moderaterna och folkpartiet för att de inte belönat hans idéer.

Göteborgaren Claes Lundin, 41, har jobbat som väktare, säljare och på en bensinstation. Men han säger sig också ligga bakom den mest framgångsrika politiska innovationen i modern svensk historia.

Nu har Lundin skickat en faktura till folkpartiet och moderaterna. Han menar nämligen att det är han den hemlige strategen bakom alliansens framgångsrecept, skriver tidningen Resumé.

–?Ja, jag träffade Fredrik Reinfeldt i Brunnsparken i Göteborg när han var där för att propagera för euron 2003. Han var lite svårövertalad och nervös och hade först tänkt köra solo. Men jag stod på mig och sedan har de använt mina idéer rakt igenom, säger han till Resumé.

Dessutom påstår sig Lundin också ha hjälpt alliansbrodern - folkpartiet.

– Ja, och veckan innan hade jag träffat Lars Leijonborg, som då var Folkpartiledare. Och han var med på att de borde gå ihop till ett parti. Men det ville inte Fredrik Reinfeldt, så då förelog jag att de skulle bilda en allians.

Nu har han skickat fakturor på 625 000 kronor för sitt succéjobb. Men vare sig folkpartiet eller moderaterna vill betala.

– Det var underförstått när jag pratade med Fredrik Reinfeldt. De skulle använda mina idéer och jag skulle få betalt, säger Claes Lundin till Resumé.

Kan tyckas skäligt med tanke på att han också ligger bakom snilledraget att låta en gammal moderatledare ta plats i regeringen.

– Det var jag som sade att de skulle ta in Carl Bildt som utrikesminister. Och att de skulle inför rutavdraget och skattelättnader för låginkomst­tagare, säger han till Resumé.

Moderaterna och folkpartiet tillbakavisar Claes Lundins uppgifter och bestrider fakturorna.