- Foto: Privat

Mannen bakom alliansen

Eller inte. Claes Lundin hävdar att det är han som uppfunnit den borgerliga alliansen, nya moderaterna och nya arbetarpartiet. Nu stämmer han moderaterna och folkpartiet för att de inte belönat hans idéer.


Göteborgaren Claes Lundin, 41, har jobbat som väktare, säljare och på en bensinstation. Men han säger sig också ligga bakom den mest framgångsrika politiska innovationen i modern svensk historia.

Nu har Lundin skickat en faktura till folkpartiet och moderaterna. Han menar nämligen att det är han den hemlige strategen bakom alliansens framgångsrecept, skriver tidningen Resumé.

–?Ja, jag träffade Fredrik Reinfeldt i Brunnsparken i Göteborg när han var där för att propagera för euron 2003. Han var lite svårövertalad och nervös och hade först tänkt köra solo. Men jag stod på mig och sedan har de använt mina idéer rakt igenom, säger han till Resumé.

Dessutom påstår sig Lundin också ha hjälpt alliansbrodern - folkpartiet.

– Ja, och veckan innan hade jag träffat Lars Leijonborg, som då var Folkpartiledare. Och han var med på att de borde gå ihop till ett parti. Men det ville inte Fredrik Reinfeldt, så då förelog jag att de skulle bilda en allians.

Nu har han skickat fakturor på 625 000 kronor för sitt succéjobb. Men vare sig folkpartiet eller moderaterna vill betala.

– Det var underförstått när jag pratade med Fredrik Reinfeldt. De skulle använda mina idéer och jag skulle få betalt, säger Claes Lundin till Resumé.

Kan tyckas skäligt med tanke på att han också ligger bakom snilledraget att låta en gammal moderatledare ta plats i regeringen.

– Det var jag som sade att de skulle ta in Carl Bildt som utrikesminister. Och att de skulle inför rutavdraget och skattelättnader för låginkomst­tagare, säger han till Resumé.

Moderaterna och folkpartiet tillbakavisar Claes Lundins uppgifter och bestrider fakturorna.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

1 timme sedan
Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.