Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Schyman ryter till mot s-kvinnor

Carina Hägg (s) uppmanar fi-sympatisörer att taktikrösta.
1 av 2

Carina Hägg (s) uppmanar fi-sympatisörer att taktikrösta.

Jonas Ekströmer/Scanpix

Gudrun Schyman (fi) slår tillbaka mot s-kvinnorna som ber henne att uppmana väljarna att taktikrösta.
2 av 2

Gudrun Schyman (fi) slår tillbaka mot s-kvinnorna som ber henne att uppmana väljarna att taktikrösta.

Janerik Henriksson/Scanpix

Nyheter | 17/09/2010 18:51

Socialdemokraterna Carina Hägg och Kristina Persdotter har gått ut och bett fi-sympatisörer att taktikrösta på de rödgröna. Nu slår Gudrun Schyman tillbaka: Jag viker inte en tum.             

Riksdagsledamoten Carina Hägg (s) skrev i debattartikel på Politikerbloggen att om Gudrun Schyman (fi) menar allvar med sitt feministiska budskap borde hon uppmana alla väljare att rösta rödgrönt på valdagen eftersom som det ser ut nu så kommer inte feministiskt initiativ att komma in i riksdagen och därför blir en röst på feministiskt intiativ en indirekt röst på alliansen.

På samma sätt argumenterar Kristina Persdotter (s), ordförande för Unga s-kvinnor Rebella i Expressen och drar paralleller till att det skiljde 538 väljare mellan Al Gore och George W. Bush i USA-valet år 2000 och vilka konsekvenser det innebar.

Nu ryter Gudrun Schyman tillbaka i en debattartikel på Politikerbloggen och kallar det för bland annat "grovt övertramp av de rödgröna":

– Det är ett grovt övertramp från de rödgröna, eftersom det är ett uttryck för bristande respekt för väljarnas val. Jag har aldrig varit med om något liknande.

– Allra mest bakvänt blev det när Kristina Persdotter, ordföranden för Unga S-kvinnor, i Expressen inledde med att kalla mig för hennes politiska idol, för att sedan be alla som vill rösta på mig att ändå inte göra det.

– Jag tror inte på idolskap, men om man nödvändigtvis ska ha mig som idol så önskar jag att det skulle vara för att jag inte med en tum viker från mitt engagemang för jämställdhet och feminism.