Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det hänger på 1 000 röster

- 22/09/2010, 08:33 -

PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Under onsdagen ska alla röster räknas klart. Alliansen håller tummarna för att turen är på regeringens sida och att de får egen majoritet.

– Om alliansen har optimal tur så räcker det faktiskt med 1 000 röster för att ge dem en majoritet av mandaten, sa statsvetaren Olle Folke, expert på kvantitativa studier av valsystemet, till Ekot under måndagen.

Nu visar det sig att 1 000 röster är avrundat uppåt.

Enligt vissa beräkningar krävs enbart 298 röster för egen majoritet.

Det kräver dock en komplicerad matematisk händelseutveckling:

Om folkpartiet tar igen 164 röster mot socialdemokraterna i Göteborg, samt utöver det tar en röst för var tredje röst som s får i valkretsen och vänsterpartiet får 42 röster till i Dalarna plus (7/45)-andel av ytterligare s-röster.

Dessutom krävs 92 fp-röster i Värmland plus (7/45) fp-andelar för varje ytterligare s-poströst i kretsen.

Men säkert är att så få som 994 röster kan ge alliansen egen majoritet.

Det krävs bara 257 röster på folkpartiet och 737 på centern för att säkra en alliansmajoritet i riksdagen.

Men rösterna måste komma på rätt plats.

De kritiska distrikten är Dalarna, Göteborg och Värmland där det bara krävs små förändringar för att mandat ska hoppa över till allianssidan.

I eftermiddag når de sista rösterna landets länsstyrelser. Det rör sig om utlandsröster, sena förtidsröster och brevröster.

Resultatet förmodas presenteras på torsdag morgon.