Nordeas vd köper sig fri

Men bara så länge statens garantiprogram gäller.


SVERIGE. Nu går Nordeas vd Christian Clausen tillsammans med storbankens fem landschefer ut med att de avstår sina bonusar. De kommer samtidigt att frysa sina löner. Men regeringen sparar nog på applåderna.

För det här gäller enbart på kort sikt; mellan januari och maj. Med andra ord så långt man satt upp riktlinjerna för det statliga garantiprogrammet.

Om de kommer att avstå bonusarna för hela 2009 vill inte Nordeas ordförande Hans Dahlborg kommentera. När Nordea avstår sina bonusar i ett halvår köper de sig fria från misstanken att de inte vill medverka i regeringens bankprogram på grund av att de måste ge upp sina bonusar, enligt SvD.

"Skamfullt att ta bonusar"

Samtidigt rasar USA:s president Barack Obama på Wall Streetbankernas bossar. Han säger att det är skamfullt att plocka ut mångmiljon-bonusar medan skattebetalarna får gå in rädda hela banksektorn.

"Höjden av oansvarighet", sa Obama när han fick höra att anställda inom finansbranschen bara i New York fick dela på runt 150 miljader kronor förra året.

– Det amerikanska folket förstår att vi befinner oss i ett stort hål som vi måste ta oss ut ifrån. Men dessa gillar inte tanken på att några få gräver hålet djupare, sa presidenten enligt BBC.

Obamaadministrationens nästa drag är att markera för bossarna att de måste visa "diciplin och behärskning".

CNN: Presidenten talar om Wall Street-bonusar

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.